economie

Joodse Feyenoord-sponsor verscheurt contract om antisemitisme

Door Bauke Schram - 01 november 2016

Feyenoord loopt misschien wel 1,2 miljoen euro mis door de antisemitische spreekkoren van agressieve fans. De Israëlische sponsor EZ Trader, van de Joodse zakenman Shimon Citron, dreigt een einde te maken aan de overeenkomst.

De sponsordeal werd in augustus 2014 bekendgemaakt. EZTrader handelt in binaire opties, waarbij een belegger ‘wedt’ op de koers van een bepaald aandeel binnen een bepaalde tijd. Het bedrijf heeft ook een sponsorovereenkomst met bijvoorbeeld de Duitse club Bayer Leverkusen en Tottenham Hotspur, in Engeland.

Spreekkoren

Eigenaar Citron krijgt, na het sluiten van de overeenkomst, een plek op de eretribune in De Kuip op 21 september. Hij keek samen met zijn vrouw naar een Feyenoord-wedstrijd. De Israëlische zakenman hoorde tegen het einde van het duel dat een deel van de Feyenoordfans antisemitische leuzen zingt: ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas.’

Citron meldt aan De Telegraaf dat zijn vader de holocaust heeft overleefd. Daarom wilde hij toentertijd per direct het contract stopzetten: ‘Ik kan geen team sponsoren met antisemitische fans.’ Feyenoord zegt ‘van mening te zijn dat de Partnership Agreement niet kan worden opgezegd’.

‘Anti-Ajax, niet anti-Joods’

Het ging om een contract van drie jaar, maar Citron wist vrijwel direct dat hij geen cent aan Feyenoord wilde geven voor de sponsordeal. De KNVB riep een commissie op om een oordeel uit te brengen over het geschil. Volgens de commissie, geleid door oud-KNVB-directeur Henk Kesler, moet Citron ruim een half miljoen betalen aan Feyenoord.

Citron verzet zich tegen de uitspraak. ‘Iemand moet dit gedrag van Feyenoordfans stoppen. Tegenwoordig leggen ze om van alles een wedstrijd stil, maar als de gaskraan wordt opengedraaid in De Kuip, voetballen ze daar gewoon door.’

Uit de arbitragezaak van de KNVB bleek dat Feyenoord van mening zou zijn dat er bij de leus in kwestie geen sprake zou zijn van een antisemitisch spreekkoor: de slogan is ‘anti-Ajax, niet anti-Joods’: de Amsterdamse club gebruikt het woord ‘Jood’ook als geuzennaam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.