economie

Tilt Juncker TTIP over Trumps eerste termijn heen?

Door Bauke Schram - 10 november 2016

Na de verkiezing van de Republikein Donald Trump, heeft de Europese Unie opeens geen haast meer met het overleg over een handelsverdrag met Amerika. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wordt nerveus van de ophef rond het verdrag.

Het duurt nog jaren voordat er sprake zal zijn van een verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, zegt Juncker. Het is niet zo dat zo’n verdrag op tafel ligt, alleen omdat het akkoord tussen de EU en Canada, CETA, net is ondertekend.

Blauwdruk

De opmerkingen van Juncker zijn opmerkelijk, vooral omdat de Europese Unie het ‘Alomvattend Economisch Handelsakkoord’ (CETA) naar eigen zeggen als ‘blauwdruk’ voor het Amerikaanse verdrag beschouwt. De EU overlegt ook al jaren met Amerika over het ‘Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag’ (TTIP).

‘Ik ben echt elke keer verbaasd dat we eindeloos gediscussieerd wordt in Europa en ook in Duitsland als we een handelsverdrag met Canada ondertekenen, terwijl we ook op het punt staan een verdrag met Vietnam te sluiten,’ zegt Juncker. Hij verwacht pas over ongeveer twee jaar een concreet verdrag te hebben, en het tegen die tijd te ondertekenen.

Protectionisme

De EU kreeg veel kritiek over zich heen vanwege CETA en TTIP. Ook Trump, de nieuwe president-elect van de Verenigde Staten, heeft zijn afschuw van deze vrijhandelsverdragen ook uitgesproken. Om misschien toch wat te veranderen aan de protectionistische standpunten van Trump, heeft Juncker, samen met de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, een brief geschreven aan de vastgoedmagnaat. De politici willen snel om de tafel om overleg te voeren over onder meer TTIP.

Juncker hoopt dat de nieuwe president-elect snel meer duidelijkheid zal geven over zijn plannen voor TTIP.  In september leken de onderhandelingen sowieso stil te liggen: de EU en Amerika kwamen helemaal niet verder, Juncker heeft juist volgehouden dat het verdrag er zal komen. Hij geeft aan dat het verdrag over ongeveer twee jaar moet worden ondertekend, maar dat betekent dat hij in Amerika Trump zal moeten overhalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.