economie

Wat betekent de OPEC-deal voor u? Drie vragen over het akkoord

Door Bauke Schram - 30 november 2016

OPEC gaat de kraan toch deels dichtdraaien. De organisatie van de olie-exporterende landen heeft naar verluidt een deal bereikt waardoor de olieprijs langzaam omhoog zal klimmen.

Het gaat om het terugdringen van de productie door de landen die deel uitmaken van OPEC: Saudi-Arabië, Iran, Irak, Koeweit, Qatar, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Angola, Gabon, Ecuador, Nigeria, Indonesië en Venezuela.

Hoe kwam de deal tot stand?

2015-01-23 14:52:23 (FILES) - A file handout picture released by the Saudi Press Agency (SPA) on January 23, 2015 shows Saudi Arabia's then new Defence Minister Prince Mohammed bin Salman in Riyadh. Weeks after his appointment in January as Minister of Defence, one of many key posts he holds, the son of King Salman saw his role take on life-and-death significance when the kingdom sent the young men in his armed forces to war against rebels in Yemen. AFP PHOTO/HO/SPA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/HO/SPA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==Een nieuwe periode van extreem lage olieprijzen? Saudi-Arabië neemt monsterlijke maatregelen

Woensdag kwam in Wenen eindelijk een deal op tafel na maanden overleg en broze deals, meldt persbureau Bloomberg. De OPEC-landen zullen gezamenlijk de productie terugdraaien, in de hoop op herstel van de olieprijzen. Die bereikten begin dit jaar historisch lage niveaus, waarna een productieplafond werd afgesproken. Nu gaan de OPEC-landen een stap verder: productie wordt teruggedraaid.

De drie grootste producenten, Iran, Irak en Saudi-Arabië, liggen al maanden met elkaar overhoop vanwege de lage olieprijzen. Irak zette samen met Iran, dat herstellende is na jaren van strenge sancties vanwege het nucleaire programma van het land, de hakken in het zand. De Saudiërs hebben uiteindelijk een uitzondering willen maken voor Iran.

Wat houdt de deal precies in?

De OPEC-landen samen zullen 1,2 miljoen vaten per dag minder produceren: een totaal van 32,5 miljoen vaten per dag. Saudi-Arabië en de andere landen zullen de productie behoorlijk moeten verlagen, want Iran mag juist 3,4 miljoen vaten per dag meer produceren.

Grote exporterende landen die niet bij OPEC horen, zullen waarschijnlijk ongeveer 600.000 vaten per dag minder pompen. Vooral Rusland is een belangrijke producent die niet bij het oliekartel hoort.

Wat betekent de deal voor u?

Toen het bericht over de deal naar buiten kwam, schoot de prijs van olie direct omhoog. Het Europese ijkpunt Brent Crude steeg woensdag al bijna 6,5 procent. Een verlaagde productie betekent lager aanbod, en daarom een hogere prijs. Automobilisten zullen het straks ook merken aan de pomp: consumenten zijn straks meer geld kwijt aan brandstof.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.