economie

Woningschaarste: verkoop aantal woningen zwakt af

Door Servaas van der Laan - 17 november 2016

Voor het eerst dit jaar is het aantal verkochte woningen in Nederland gedaald in plaats van gestegen. De schaarste op de huizenmarkt toont zich daarmee nu ook in het aantal verkopen.

In oktober werden 17.399 huizen verkocht, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Dat is een stijging van 6,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Maar het betekent wel dat er een einde komt aan de stijging van het aantal huizen dat zich dit jaar gestaag aan het voortzetten was.kadasterIn september werden er nog 21.009 huizen verkocht. Het aantal woningverkopen daalde dus in een maand tijd met 17,5 procent.

Schaarste

Het terugvallen van het aantal verkopen is een symptoom van de woningschaarste in Nederland. Mede door de lage rente en verbeterde economische omstandigheden raken vraag en aanbod steeds meer uit balans.

Makelaarsorganisatie Dynamis berekende dat in het derde kwartaal van 2016 ruim 13.000 huizen meer zijn verkocht dan er op de markt kwamen.

Vanwege de achterliggende vraag wordt de roep om meer nieuwbouw steeds luider. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wordt het probleem alleen maar erger als het aantal uitgegeven nieuwbouwvergunningen niet snel wordt opgeschroefd.

Lees deze week in Elsevier meer over de achterblijvende nieuwbouwproductie: ‘Er moet een Utrecht bij’ 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.