economie

Italiaanse banken grijpen in om crisis te voorkomen na referendum

Door Bauke Schram - 13 december 2016

Na het Italiaanse referendum, waarbij de meerderheid tegen grondwettelijke hervorming heeft gestemd, zijn alle ogen weer gericht op de Italiaanse banken. De enorme bank Monte dei Paschi di Siena, moet worden gered, en ook bij andere banken worden maatregelen genomen.

Deze zomer leek een bankencrisis in Italië nog onvermijdelijk. De Europese Centrale Bank (ECB) wilde een oplossing van de bedrijven voor het gevaar dat het hoge percentage aan oninbare leningen met zich meebracht. Uiteindelijk kon Monte Paschi, de oudste bank ter wereld, worden gered met een deal met onder andere JP Morgan.

Monsterlijke maatregelen

UniCredit, de grootste bank van Italië, kondigde dinsdag een monsterlijke reorganisatie aan. Niet alleen schrapt het concern 14.000 banen (10 procent van het personeelsbestand), ook wil het 13 miljard euro ophalen. UniCredit kijkt naar aandeelhouders voor een kapitaalronde om ‘winstgevendheid op lange termijn’ te versterken.

Onder meer door het grote aantal ‘slechte’ (vrijwel oninbare) leningen dat de bank heeft uitstaan, is de beurswaarde van het bedrijf dit jaar gehalveerd. In 2017 begint UniCredit met een ambitieus plan om bijna 18 miljard euro aan slechte leningen van de balans af te halen.

JP Morgan is betrokken bij het reddingsplan voor zowel Monte Paschi als UniCredit: de bank zet zich samen met Morgan Stanley, Bank of America Marrill Lynch en Mediobanca in tijdens de reorganisatie van UniCredit.

Vindt Monte Paschi een oplossing?

Bij Monte Paschi loopt de druk nu ook op om een langetermijnoplossing te vinden. De ECB geeft geen uitstel aan de bank om de gaten in de begroting te dichten. Het bedrijf heeft zeker 5 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig om de verliezen en de verkoop van de slechte leningen te compenseren.

Nu de bank geen geld meer krijgt van de ECB, kijkt het concern naar de Italiaanse staat, die direct kapitaal kan verlenen. Daarvoor moet Italië wel toestemming krijgen van de Europese Commissie, omdat het gaat om staatssteun volgens Europese regels.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.