economie

Links verzet tegen vrij verkeer van personen in EU

06 december 2016

Ook linkse partijen laten nu een eurokritisch geluid horen. Lodewijk Asscher en Diederik Samsom, die strijden om het lijsttrekkerschap van de PvdA, staan achter de SP, die een einde wil aan het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie.

Vicepremier Asscher verdedigt in een interview met BNR zijn uitspraken over het vrij verkeer van mensen binnen de EU. Volgens de PvdA’er is dat een van de redenen van onvrede onder laagopgeleiden.

‘De SP en ik hebben hier hetzelfde doel, namelijk zorgen dat Nederlanders niet worden weggeconcurreerd door arbeiders die kunstmatig goedkoper zijn,’ aldus Asscher. ‘Dat is volkomen onrechtvaardig.’

Gele kaart voor voorstel

Volgens Asscher is het vrij verkeer een onderwerp waar hij al jaren mee bezig is. Tijdens het debat op zaterdag tussen de vicepremier en Diederik Samsom, haalt de PvdA-leider juist uit naar zijn rivaal: ‘Waarom ben je de afgelopen kabinetsperiode niet naar de Oost-Europese lidstaten gevlogen om hun verzet tegen strengere regels weg te nemen?’

In juli trokken elf Oost-Europese lidstaten nog een gele kaart, naar aanleiding van een controversieel wetsvoorstel van de Europese Commissie. De Commissie wil met de richtlijn de werkomstandigheden voor Oost-Europese werknemers garanderen. Oost-Europese lidstaten en bijvoorbeeld Denemarken zijn van mening dat de regelingen over de arbeidsomstandigheden van gedetacheerde werknemers op nationaal niveau bepaald moet worden.

Oneerlijke concurrentie?

SP-leider Emile Roemer heeft al vaker zijn afkeer van het vrij verkeer van werknemers uitgesproken. Hij hekelt het feit dat Oost-Europese werknemers in Nederland ‘op slinkse wijze worden uitgebuit’.

De SP wil de Nederlandse werknemer beschermen tegen de ‘oneerlijke concurrentie’ die ontstaat door de lage lonen die worden gevraagd door Oost-Europese werknemers. Daarom komt de SP met een nieuw voorstel voor werkvergunningen voor Europese werknemers. ‘Zo krijgt Nederland zelf zeggenschap over wie hier komt werken en in welke sectoren we mensen nodig hebben.’

‘Als je als bouwvakker in Nederland ziet dat een Roemeen op de steiger voor twee- of driehonderd euro minder per maand je werk kan doen, waardoor jij je baan kwijtraakt, dan ben je niet meer geïnteresseerd in het vrije verkeer van personen,’ beaamt Asscher. ‘Dan deugt het gewoon niet. Ik vind dat die bouwvakker gelijk heeft, dus we moeten veranderen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.