economie

TTIP op de lange baan: goede zaak? (VIDEO)

Door Jelte Wiersma - 08 december 2016

Handelsverdragen liggen steeds meer onder vuur en de toekomst van TTIP is onzeker. Koren op de molen van partijen als de SP, maar de VVD vindt dat kansen op economische groei worden weggegooid.

Met Trump als toekomstig president wordt gevreesd voor de toekomst van TTIP, het handelsverdrag met de Verenigde Staten. Onduidelijk is of hij daadwerkelijk de stekker uit de onderhandelingen zal trekken, maar ze worden in ieder geval op de lange baan geschoven.

Een slechte zaak vinden de voorstanders, onder wie Europarlementariër Hans van Baalen (VVD): ‘Handelsverdragen betekenen meer economische activiteit en groei. Meer handel levert altijd meer werk op,’ zegt hij in gesprek met Elseviers Jelte Wiersma.

‘Veiligheid in geding’
Anne-Marie Mineur, europarlementariër voor SP, kijkt daar anders tegenaan: ‘Deze verdragen zijn niet bedoeld om handel en economische groei voor elkaar te krijgen, maar om handelsbeperkingen op te heffen.’ Zij vreest dat de opheffing van die beperkingen tot een vrijbrief leidt om richtlijnen en regels voor voedselveiligheid, milieu en arbeidsvoorwaarden te versoepelen. ‘Dat is nou juist waar we met zijn allen zo voor gevochten hebben.’

Ook wil Mineur meer de nadruk leggen op lokale producten en de consumptie daarvan. Heel veel dingen kunnen we volgens haar best zelf produceren. Van Baalen is een voorstander van lokale productie, maar wil dat de consument niet gedwongen moet worden tot die keuze.

Kijk hier het hele interview in Brussel:

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.