economie

Achter de schermen werkte Trump aan deze deal met de Britten

Door Bauke Schram - 22 januari 2017

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn al weken bezig met het onderhandelen van een deal tussen de twee landen. Hoewel hij nog maar net president is, heeft Donald Trump al sinds zijn verkiezing contact met de Britse regering in Westminster.

Het nieuwe kabinet van Trump wil volgende week officieel de basis leggen voor het nieuwe plan. Dat meldt de Britse krant The Telegraph, die met meer dan 12 ministers en hooggeplaatste assistentes heeft gesproken.

Het was al duidelijk dat de twee landen elkaar opzoeken, na het besluit van de Britten uit de Europese Unie te vertrekken. Ook voor de Verenigde Staten zal onder Trump veel veranderen. May is de eerste buitenlandse politicus die een bezoek zal brengen aan het Witte Huis.

‘May en Trump werken al tijden aan deal’

Ook heeft Trump vlak na zijn verkiezing aangegeven dat de band tussen het Verenigd Koninkrijk en Amerika heel belangrijk is voor de Amerikanen. Dat hij al weken druk bezig is met een nieuwe deal, en premier Theresa May zelfs liefkozend ‘mijn Maggie’ noemt (een verwijzing naar de nauwe banden die de voormalige Britse premier Margaret Thatcher onderhield met Raegan), was nog niet bekend.

Met de nieuwe deal hoopt May vooral dat Londen het financiële epicentrum kan blijven. Bankiers in The City, het financiële centrum van Londen, geven aan voor een Brexit te vrezen. Veel grote financiële instellingen hebben al aangegeven mogelijk banen naar Frankrijk en Duitsland te verhuizen.

Door de huidige paspoort-overeenkomst voor banken, kunnen financiële instellingen gemakkelijk zaken doen in de lidstaten van de Europese Unie: in alle 28 landen gelden dezelfde regels. Een soortgelijke deal hopen May en Trump te sluiten tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

‘Anglo-Amerikaans kapitalisme aanwakkeren’

Van interne markt tot rechten EU-burgers: dit is de Brexit van Theresa May (in 12 punten)2017-01-17 11:37:11 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street in London on January 17, 2017. May chaired the weekly meeting of the Cabinet ahead of a major speech in which she is expected to say she favours a clean break from the European Union, dismissing a "half-in, half-out" Brexit deal with Brussels. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Beide partijen willen graag het ‘Anglo-Amerikaanse kapitalisme versterken’. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft al aangegeven dat Groot-Brittannië kijkt naar de Verenigde Staten voor een mogelijke handelsdeal. Het kabinet van Trump en de regering van May zouden ‘elke vorm van handelsliberalisatie’ dankbaar omarmen.

De Britse ambassadeur in Washington geeft ook aan dat beide landen inzien dat het belang van een goede relatie tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten nog nooit zo duidelijk was. ‘Ze zullen veel samenwerken, en bouwen op het fundament dat door voormalige leiders is gelegd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.