economie

Britten kijken naar deze handelsopties na ‘harde Brexit’

Door Bauke Schram - 18 januari 2017

Volgens Boris Johnson staan de ‘landen in de rij’ om een nieuw handelsverdrag te sluiten met Groot-Brittannië. De regerende Conservatieven zijn ervan overtuigd dat er veel mogelijk is voor het land, nu het heeft besloten ook uit de interne markt van de Europese Unie te stappen.

Maar wat zijn de mogelijkheden voor Groot-Brittannië? Premier Theresa May hoopt dat Groot-Brittannië spoedig verdragen kan sluiten met landen als China en India, waarmee David Cameron de afgelopen jaren al handelsafspraken mee heeft gemaakt.

Britten verlost van de EU

2017-01-17 11:37:11 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street in London on January 17, 2017. May chaired the weekly meeting of the Cabinet ahead of a major speech in which she is expected to say she favours a clean break from the European Union, dismissing a "half-in, half-out" Brexit deal with Brussels. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVASVan interne markt tot rechten EU-burgers: dit is de Brexit van Theresa May (in 12 punten)

‘Ons handelsbeleid wordt niet meer geregeld door de Europese Unie,’ aldus Johnson, de minister van Buitenlandse Zaken. ‘Dat betekent in de essentie dat we nu nieuwe handelsakkoorden kunnen tekenen met allerlei landen. Ze staan al voor ons in de rij.’

De Britten kijken naar de Verenigde Staten, waar president-elect Donald Trump aangeeft dat Groot-Brittannië ‘vooraan in de rij’ staat als het gaat om handelsverdragen. Zijn voorganger Barack Obama zei juist dat het land ‘achteraan moest sluiten’, toen de Britten voor een Brexit kozen.

Wat betekent dit voor de EU?

Trump heeft ook al aangegeven TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde staten, van tafel te willen vegen. Hij zou nog voordat de Britten uit de EU zijn gestapt, al een nieuwe deal met de regering van May willen sluiten, zodat deze ondertekend kan worden zodra de Brexit een feit is.

Een deal tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zal vooral gericht zijn op investeringen in het bedrijfsleven, niet zozeer op handelstarieven. Na bezoeken van de Chinese president Xi Jinping en Narendra Modi, de premier van India, aan Londen, is het wel waarschijnlijk dat May naar landen in Azië kijkt voor handelsverdragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.