economie

Dow Jones haalt record: plannen Trump zorgen voor boost

Door Bauke Schram - 25 januari 2017

Een historisch moment op de handelsvloeren in New York: de koers van de Dow Jones-index staat boven de 20.000 punten. Voor het eerst werd de mijlpaal gehaald, hoewel de index de afgelopen weken meermaals zeer dichtbij kwam.

Sinds de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten, is de Amerikaanse graadmeter zeker 8,5 procent gestegen. Op woensdag behaalde de Dow Jones Industrial Average vlak na het beginsignaal van de beursdag meer dan 20.000 punten.

 Lees ook dit artikel uit het weekblad over zakendoen zoals ‘The Donald’: bluffend rijk worden

Welke aandelen doen het goed?

In de schijnwerpers stonden de aandelen van infrastructuurbedrijven. Naar aanleiding van de presentatie van het anti-immigratieplan van Trump, waar ook de bouw van een enorme muur op de Mexicaans-Amerikaanse grens onder valt, kregen investeerders een vertrouwensboost in de infrastructuurindustrie.

Ook de bankenaandelen droegen bij aan de rally. Trump heeft beloofd de strenge wetgeving in de financiële sector te versoepelen. Daarnaast heeft bijvoorbeeld de Wereldbank aangegeven dat de belastingplannen van de nieuwe president de wereldeconomie een enorme stimulans kan zijn.

Beurzen gingen andere kant op

Na de verkiezingen, en de uitslag die de Amerikaanse pers en opiniepeilers perplex deed staan, werden de beurzen wereldwijd verwacht in te storten. In plaats daarvan bleken de voorgestelde initiatieven van Trump, die onder meer wil investeren in de Amerikaanse infrastructuur en economie, de beurzen juist een enorme zet te geven.

2013-04-11 18:40:49 epa03658497 US-Hungarian business magnate, George Soros, attends the conference entiltled 'The crisis and the open societies future in Europe' held in Barcelona, Spain, 11 April 2013. EPA/ALEJANDRO GARCIAMeer: hoe Trumps overwinning George Soros een miljard kostte

Daarom behaalde de Dow Jones in december en begin januari bijna de mijlpaal. Op de beursvloer liepen al effectenmakelaars rond die petjes met de tekst ‘Bijna 20.000’ droegen. Nu de plannen van Trump daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht, gaan investeerders tekeer op de beurs, met het record tot gevolg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.