economie

Trump zet officieel een streep door TPP

Door Bauke Schram - 23 januari 2017

De kersverse Amerikaanse president Donald Trump heeft officieel een streep gezet door het vrijhandelsverdrag TPP (Trans-Pacific Partnership). Trump beloofde tijdens zijn de campagne Verenigde Staten officieel terug te trekken uit de conceptovereenkomst.

De leiders van de twaalf landen die deelnamen aan het enorme verdrag, zetten in februari vorig jaar hun handtekening onder de overeenkomst. In Amerika moest het Congres nog akkoord gaan met de  handelsdeal, die sterk werd bekritiseerd door onder meer milieuactivisten.

Wat gebeurt er precies?

Inhoudelijk verandert er dus niets: de Verenigde Staten merkten nog niets van de gevolgen die de overeenkomst zou hebben. Trump zet met deze actie wel de toon voor zijn termijn als president: Hij komt direct zijn beloftes na een einde te maken aan de naar zijn zeggen ‘onwijs slechte’ handelsverdragen die Obama de afgelopen jaren heeft onderhandeld.

Vanaf 2008 werkte Obama aan een verdrag met Brunei, Chili, Nieuw Zeeland, Australië, Singapore, Canada, Japan, Maleisië, Peru, Vietnam en Mexico. Trump wil nieuwe onderhandelingen, om zo tot betere voorwaarden voor Amerika te komen.

De importtarieven voor handel tussen de deelnemende landen werd door TPP flink verlaagd, en het handelsverdrag zorgde ervoor dat onderlinge handel zou worden aangewakkerd. Bovendien worden de richtlijnen voor milieuwetten en rechten van bijvoorbeeld werknemers gelijkgetrokken.

Ook de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) tussen de three amigos Mexico, Canada en de Verenigde Staten, moet volgens Trump van tafel.

Trump kijkt naar alternatieven

Amerikaanse media berichtten maandag overigens dat de Canadese premier Justin Trudeau nu overweegt het gesprek aan te gaan met het Witte Huis over een handelsverdrag met Amerika, zonder Mexico verder te betrekken. Onder meer door de opmerkingen van Trump over Mexicaanse migranten en zijn beloofde muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens, staan de spanningen tussen Mexico en de Verenigde Staten op scherp.

Ook blijkt dat Trump de afgelopen weken met de regering in Londen heeft gesproken over een nieuwe deal tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het zou niet gaan om een handelsdeal, maar een overeenkomst waardoor beide landen meer vrijheid hebben bepaalde diensten uit te voeren. Zowel premier Theresa May als Trump wil volgens bronnen ‘het Anglo-Amerikaanse kapitalisme versterken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.