economie

Marine Le Pen wil einde euro, en dit moet de munt vervangen

04 januari 2017

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft meermaals gezegd dat ze af wil van de euro, maar met een alternatief kwam de leider van Front National maar niet. Nu doet ze uit de doeken wat het volgens haar moet worden.

Le Pen wil terug naar een soort Europese rekeneenheid, een gezamenlijk stelsel voor de verschillende Europese munten, zei ze in een nieuwjaarstoespraak.

Korfmunt

Deze European Currency Unit (ECU) werd ingevoerd in 1979, en was de voorloper van de euro – tot deze gemeenschappelijke munt in 2002 in twaalf landen tegelijkertijd in omloop werd gebracht. Het stelsel moest vanaf 1979 voorkomen dat de muntwaarden te veel schommelden.

De rekeneenheid was gebaseerd op ‘een mandje’ met Europese munten en werd daarom ook wel ‘korfmunt’ genoemd. Het aandeel van de munt werd bepaald door de sterkte van de economie van elk betrokken land. De Duitse mark was doorgaans goed voor bijna een derde van ‘de korf’ en de gulden bijna 10 procent.

Politiek dichter bij de burger 

De Franse presidentskandidaat – uitdager van onder anderen François Fillon (Les Republicains), Manuel Valls (Parti Socialiste) en Emmanuel Macron (partijloos), zei ook dat ze zich nauwkeurig heeft voorbereid op de komende campagne in de aanloop naar de verkiezingen in april en mei dit jaar. Ze is ervan overtuigd dat ze in de tweede ronde geraakt, en dan haar directe tegenstander zal verslaan.

Ze wil, als ze eenmaal president is, het politieke systeem in Frankrijk flink opschudden. Het landsbestuur moet dichter bij de mensen staan, en de elites een zullen een toontje lager zingen, is de strekking van haar boodschap. Le Pen wil de kosten reduceren door bijvoorbeeld het aantal parlementariërs te laten afnemen. Ook moeten er volgens haar protectionistische maatregelen worden genomen om de Franse economie en productie te beschermen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.