economie

‘Peter Wakkie opgepakt’: onderzoek naar dubieuze betalingen

Door Bauke Schram - 16 januari 2017

De Nederlandse oud-ABN Amro-commissaris en advocaat Peter Wakkie is gearresteerd in Madrid, melden Spaanse media. De bestuurder zou zijn opgepakt vanwege zijn rol bij verdachte zaken rondom de Russische tak van het telecombedrijf Zed+.

Het bericht dat Wakkie is opgepakt, is nog niet bevestigd door Spaanse of Nederlandse justitie. De onlinekrant El Confidencial zegt dat de oud-Ahold-bestuurder samen met twee andere Zed+ is opgepakt op het vliegveld van Madrid. Volgens Spaanse media was Wakkie vanuit Amsterdam naar Spanje gevlogen voor een gesprek met een potentiële koper van het techbedrijf.

Peter WakkieWakkie is een multibestuurder die onder meer in Nederland miljoenen heeft verdiend met het bekleden bij de top van grote bedrijven als Ahold en ABN Amro. Hij wordt de ‘rechterhand’ van multimiljardair Michail Fridman genoemd, en werd tot interim-bestuurder benoemd bij Zed+, na de ruzie tussen de Spanjaarden en Russen

Onderzoek naar dubieuze betalingen

Spaanse autoriteiten onderzoeken de betalingen die van Zed+ via dochterbedrijf Grupo Tema en het bedrijf Vstrecha bij Funbox terecht zijn gekomen. De eigenaar van het bedrijf Funbox is Alexander Kolokotsev, de Russische minister van Binnenlandse Zaken.

ZED+ is een Russisch/Spaans telecombedrijf met ZED Worldwide als Spaanse tak en het Russische Temafon als Russische aandeelhouder. Het bedrijf is actief in zo’n 60 landen en draaide in 2015 een omzet van zo’n 400 miljoen euro.

Welke rol Wakkie bij de affaire zou hebben gespeeld, is onduidelijk. Wel wordt de advocaat een vertrouweling genoemd van Michail Fridman, een Russische multimiljardair en de op een na rijkste persoon in Rusland. Fridman is tevens de eigenaar van Temafon, de belangrijkste aandeelhouder van ZED+. Fridman wordt ook genoemd in het onderzoek naar het vermeende materiaal dat in handen zou zijn van Russische officieren en waarmee Donald Trump gechanteerd zou kunnen worden.

Nederlandse Ondernemingskamer kijkt mee

2004-06-17 11:45:34 NLD-20040617-AMSTERDAM: Peter Wakkie, van de Raad van bestuur van Ahold, zit donderdagochtend in het gerechtshof in Amsterdam, met all rechtbankstukken in tasjes van het eigen bedrijf. Bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof is het juridische steekspel tussen supermarktconcern Ahold en de Vereniging van Effectenbezitters begonnen. De grote vraag tijdens de procedure is of er een onderzoek moet komen naar wanbeleid bij de supermarktonderneming. ANP FOTO/DAVID VAN DAMBij ABN Amro was Wakkie verantwoordelijk voor een omstreden salarisverhoging voor bestuurders. In maart 2015 legde hij zijn functie daarom neer

Bij het onderzoek zijn ook Amerikaanse onderzoekbureaus betrokken, net als de Nederlandse justitie. Ook de Nederlandse Ondernemingskamer, het orgaan dat geschillen in Nederlandse vennootschappen onderzoekt en beoordeelt, houdt de activiteiten van ZED+ al langere tijd in de gaten. Toen ruzie uitbrak tussen de Russen en de Spanjaarben in het bedrijf, werd Wakkie door de Ondernemingskamer benoemd als ‘onafhankelijke’ interim-bestuurder.

De overkoepelende holding van het bedrijf is uit juridische en fiscale overweegredenen gevestigd in Nederland. Topman Javier Pérez veroorzaakte onrust in het bedrijf: hij zou tientallen miljoenen hebben weggesluisd, waardoor ruzie ontstond tussen de Spaanse en de Nederlandse partij. De onenigheid liep volledig uit de hand, en zorgde bijna voor de neergang van het bedrijf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.