economie

Hoe grote loonsverschillen in EU voor problemen zorgen

14 februari 2017

Het minimumloon in Nederland is een van de hoogste in de Europese Unie. De verschillen tussen EU-lidstaten zijn zeer groot, wat voor problemen zorgt.

In 22 van de 28 lidstaten geldt een minimumloon. In al die landen – behalve Griekenland – is het minimumloon sinds 2008 behoorlijk gestegen, meldt het Europese onderzoeksbureau Eurostat. Gemiddeld steeg het minimumloon met 37 procent tussen 2008 en 2017.

Verschil oost en west

In Griekenland is het minimumloon verlaagd, deels vanwege de Griekse schuldencrisis waar het land nog steeds last van heeft. Ierland heeft op Luxemburg (ruim 2.000 euro) na het hoogste minimumloon (1.600 eur0), maar het gemiddelde loon van Ierse werkenden steeg relatief langzaam (7 procent). In Kroatië ging het minimumloon – 433 euro per maand – de afgelopen negen jaar met 14 procent omhoog.

Er is nog steeds sprake van grote verschillen. In Oost-Europa blijft het minimumloon steken onder de 500 euro, in het Noordwesten ruim boven de 1.000 euro per maand. Van de lidstaten waarbij het minimumloon lager dan het EU-gemiddelde ligt, is het minimumloon in zes gevallen minder snel gestegen dan gemiddeld.

Vrij verkeer en verschillen zorgen voor problemen

Brussel heeft op Europees niveau geprobeerd een einde te maken aan de problemen als gevolg van het grote verschil in lonen. Omdat binnen de EU vrij verkeer van personen en diensten geldt, kunnen werknemers ‘via een uitzendbureau overal in Europa aan de slag, maar wel in het sociale stelsel van hun eigen land blijven’, constateert minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

In welke landen ligt het minimumloon het hoogst? Foto: Eurostat

Het vrij verkeer van personen en de gevolgen die EU-regels hebben voor de Nederlandse arbeidsmarkt, blijken nu al belangrijke verkiezingsthema’s. PvdA-leider Lodewijk Asscher werd verweten een ‘SP-koers in te slaan’ met plannen om het vrij verkeer deels aan banden te leggen.

Ook de PVV van Geert Wilders en de SP hebben zich verzet tegen het vrij verkeer: vooral vakmensen zouden worden weggeconcurreerd door werkenden uit Oost-Europa, die tegen een veel lager loon werken dan Nederlanders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.