economie

ABN AMRO zet topmanagers aan de kant bij reorganisatie

Door Bauke Schram - 06 februari 2017

Een groot aantal topmanagers bij ABN AMRO moet het veld ruimen. De bank zet een nieuwe stap in zijn ambitieuze reorganisatie, waarbij meer dan de helft van de hoogste managementlaag verdwijnt.

In 2016 maakte de bank bekend maximaal 1.375 banen te schrappen. Het kostenbesparingsprogramma Project Simplify, ingevoerd door de nieuwe CEO Kees van Dijkhuizen, moet het bedrijf simpeler en effectiever maken. In totaal wil ABN AMRO zeker 200 miljoen euro besparen.

De bankensector verandert

De veranderingen in de financiële sector – zoals de digitalisering en de strengere spelregels – zouden de aanleiding zijn voor het schrappen van de banen en de nieuwe structuur van ABN AMRO. Veel banken zetten de laatste jaren het mes in het personeelsbestand, onder meer om de kosten te verlagen. Banken moeten forse maatregelen nemen om aan de nieuwe kapitaaleisen te voldoen, die na de financiële crisis zijn ingevoerd.

Het aantal bestuurders en algemeen directeuren wordt teruggebracht van negentien naar negen en in de topmanagementlaag worden zestig van de honderd banen geschrapt. Van de werknemers wier baan komt te vervallen, gaat een aantal aan de slag op andere afdelingen bij ABN AMRO.

Topbestuurders stappen op

Ook topbestuurder Chris Vogelzang stapt op. Vogelzang was een van de kandidaten om Gerrit Zalm op te volgen als topman van de bank, maar onder meer door de bemoeienis van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) werd Dijkhuizen aangesteld. Dijsselbloem wilde iemand met een breder maatschappelijk en politiek draagvlak. Vogelzang is een typische bankier, terwijl Dijkhuizen ook als ambtenaar heeft gewerkt, onder meer als thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën.

Begin januari kondigde bestuurder Joop Wijn zijn vertrek aan bij ABN AMRO: hij maakt de overstap naar de fintech-industrie. Ook Carolien Princen verliet de raad van bestuur op 1 januari. ‘Door de reorganisatie wordt haar functie te klein,’ zei een woordvoerder.

Het snijden in de top blijkt zijn vruchten af te werpen op de beurs. Maandagochtend steeg de koers van ABN AMRO met bijna 0,8 procent. Daarmee was de bank een van de grootste stijgers op het Damrak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.