economie

Zweedse EU-commissaris: Trump levert ons ook voordeel op

21 februari 2017

De ene na de andere EU-prominent sprak al dreigend in de richting van de Amerikaanse president Donald Trump. De Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström denkt juist dat Trump grote voordelen biedt voor de Unie.

Trump maakt er geen geheim van vijandig te staan tegenover vrijhandelsakkoorden.

Protectionisme

Een akkoord sneuvelde al vlak na zijn inauguratie: het TPP-verdrag tussen twaalf landen die rond de Stille Oceaan liggen. Wat Malmström betreft kan hij daar rustig mee doorgaan, want zijn acties zullen de EU alleen maar voordeel opleveren.  ‘Veel landen komen nu naar ons, omdat zij geloven dat protectionisme niet het juiste antwoord is,’ zegt de Zweedse Eurocommissaris voor Handel tegen de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

In Elsevier: Trumps plan om belasting te gaan heffen op buitenlandse waar, is een gevaar voor de vrijhandel. Een kettingreactie dreigt >trumpvrijhandel

Volgens haar is de EU al lang en breed aan het overleggen met bijna alle ex-TPP-landen, of worden momenteel gesprekken voorbereid. Zo zijn de onderhandelingen met Mexico. Zuid-Amerikaanse landen en Japan opgeschroefd en zijn gesprekken met Australië en Nieuw-Zeeland in de maak.

Handelsoorlog?

Maar niet alles is Hosanna met Trump in het Witte Huis. Malmström ziet grote risico’s op een handelsoorlog. ‘Uiteraard wil Trump campagnebeloften als hogere importheffingen inlossen. Het gevaar bestaat alleen dat andere landen met vergeldingsmaatregelen komen. (…) Daar worden onze economieën en burgers niet beter van.’

Guy Verhofstadt, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker: al deze EU-prominenten sloegen alarm vanwege Trumps presidentschap. Europa moet zich niet laten dwingen om het defensiebudget te vergroten, omdat Trump dat zo graag wil, sprak EU-commissievoorzitter Juncker. Voorzitter van de Europese Raad Tusk ziet Trump, net als de liberale leider in het EU-parlement Guy Verhofstadt, als een gevaar. ‘De verandering in Washington brengt de EU in een moeilijke situatie,’ schreef Tusk eind januari.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.