economie

Overheid houdt miljarden over, huishoudens merken weinig

24 maart 2017

De overheid behaalde in 2016 – eerder dan verwacht – een fors begrotingsoverschot van bijna 3 miljard euro. Het gaat om het eerste overschot sinds 2008, maar huishoudens merken weinig van de positieve berichten.

Overheidsuitgaven daalden in 2016 met drie miljard euro, onder meer door een afname van de rentelasten. Sinds de crisis zijn de inkomsten van de overheid flink toegenomen: tussen 2009 en 2016 steeg het inkomen van de overheid met 43 miljard naar 307 miljard euro.

Naast het overschot lijkt ook de economische groei zeer gunstig voor Nederland: economie groeit volgens verwachtingen van het CPB tussen 2018 en 2021 met gemiddeld 1,7 procent per jaar. De koopkrachtcijfers zien er een stuk minder rooskleurig uit: dit jaar gaat de koopkracht er gemiddeld 0,1 procent op vooruit, in 2018 0,3 procent.

inkomsten-en-uitgaven-overheid-17-03-23

Jean DohmenJean Dohmen – op naar een nieuw kabinet: Rutte-II pakte te veel belasting af

Waarom worden de lasten niet verlicht?

Dimitry Fleming, econoom bij het Economisch Bureau van ING zegt ‘verbaasd te zijn door de meevaller’. ‘Het gaat nu echt hard. Belastinginkomsten komen in grotere mate binnen en de uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen zijn verminderd,’ aldus de econoom tegen elsevier.nl.

Fleming geeft ook aan dat lastenverlichting de ‘economie een flinke zwaai zou geven’, maar het kabinet heeft de afgelopen jaren de lasten van de burgers vooral verzwaard. Ook na de crisisjaren werd het beleid van bezuinigingen en nivelleren doorgezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.