economie

Wat Roemer betreft kunnen werkgevers ‘de boom in’

Door Bauke Schram - 30 maart 2017

Een bijzondere reactie van SP-leider Emile Roemer op de uitlatingen van werkgeversorganisaties die hopen op een nieuwe ontslagregeling. ‘Werkgevers kunnen de boom in,’ aldus Roemer.

Werkgeversorganisaties in de industriële sector zeggen dat de Wet Werk en Zekerheid van demissionair vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) op de schop moet. Vooral het ontslagrecht moet soepeler worden, stellen woordvoerders in De Telegraaf.

Ontslagregeling op de schop? Dit willen werkgevers veranderen

‘Messen slijpen’

Lobbygroep MKB-Nederland en werkgeversverenigingen AWVN en VNO-NCW sloegen eerder alarm over de huidige ontslagregeling. Ze pleiten voor een einde aan de ontslagvergoeding die werknemers meekrijgen. Dat geld zou moeten worden geïnvesteerd in omscholing en opleidingen tijdens hun loopbaan.

Roemer toont weinig begrip voor de zorgen van de ondernemers. ‘Werkgevers kunnen de boom in. Werkend Nederland verdient zekerheid, geen ontslagbrief. Laten we de messen slijpen,’ klinkt een dreigende tweet van de SP-voorman.

Plan voor nieuw kabinet

Opvallende uitspraken, zeker gezien de teksten op de website van de Socialistische Partij. Die beweert zich juist in te zetten voor ondernemingen – vooral voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland.

De grootste werkgeversclubs in Nederland hopen overigens met vakbonden en werknemersorganisaties een reeks voorstellen te presenteren aan de Sociaal-Economische Raad (SER). De SER moet uiteindelijk met een plan komen waarin staat hoe de organisaties met de veranderende arbeidsmarkt moeten omgaan, en waarmee het nieuwe kabinet na de formatie aan de slag kan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.