economie Premium Corner

De nervositeit van beleggers: op een dag komt er paniek

Door Michiel Dijkstra - 21 april 2017

Weet u nog hoe in 2008 de kredietcrisis werd veroorzaakt door allerlei volstrekt obscure financiële producten als subprime (ofwel rommel-)hypotheken en credit default swaps (verzekeringen die uitkeren als een bedrijf failliet gaat)? Er is nu een nieuw product dat snel aan populariteit wint en het potentieel heeft om flinke economische schade te veroorzaken.

Het gaat om zogeheten derivaten op de VIX-index, vaak de paniekindex genoemd, omdat hij weerspiegelt hoe nerveus beleggers zijn. Hij stijgt als de koersen van de vijfhonderd meest verhandelde aandelen in Amerika veel bewegen en daalt als ze weinig bewegen. De VIX staat al een hele tijd erg laag, omdat het goed gaat op de beurs: koersen stijgen traag maar gestaag.

Paniek

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.