economie

‘Eurogroep wil af van IMF als toezichthouder Griekenland’

Door Berend Sommer - 06 april 2017

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU) zijn opnieuw in botsing gekomen over de Griekse economie. Het IMF vindt de EU veel te positief over de groeiverwachtingen en wil een lastenverlichting voor de Grieken.

Morgen is er een nieuwe top van de Eurogroep. Volgens hoge ambtenaren overweegt de EU om het IMF te ontslaan van zijn verantwoordelijkheid als toezichthouder. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM), een noodfonds dat door de Europese Unie is opgericht, zou het IMF moeten vervangen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Zo zou de Eurogroep de toezichthouder kunnen omzeilen. Nu is bij elke nieuwe lening aan Griekenland een handtekening van Christine Lagarde vereist, directeur van het IMF. Omdat het IMF zich in toenemende mate zorgen maakt over de trage economische groei in Griekenland, is het terughoudend met het verstrekken van nieuwe leningen.

De Europese Unie is er intussen van overtuigd dat de Griekse economie groeit, en zelfs de verwachtingen overtreft. Over het jaar 2016 verwacht de EU een Grieks overschot van 2 tot 3 procent; de Griekse regering denkt zelfs 3,5 procent te halen. Het IMF is van mening dat het overschot maar 0,9 procent is. Ook schrijft het IMF in een recent rapport dat de Grieken hun economie helemaal niet op orde hebben, en dat de helft van de huishoudens is vrijgesteld van belastingen. Een lezing die het ESM bestrijdt.

Schuldenverlichting

Het IMF is voorstander van een grote schuldenverlichting voor Griekenland. Dit is tegen het zere been van de Eurogroep, die vindt dat de Grieken aan hun verplichtingen moeten voldoen omdat de noodmaatregelen anders hun draagkracht bij de bevolking van de andere lidstaten verliezen. De grootste geldschieter, Duitsland, wil van een kwijtschelding niets weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.