economie

PPG brengt top AkzoNobel in problemen met fors hoger bod

Door Berend Sommer - 24 april 2017

Het Amerikaanse chemieconcern PPG heeft een nieuw bod uitgebracht op het verf- en chemieconcern AkzoNobel. Eerder bood PPG 88 euro per aandeel, vanmiddag werd dat fors verhoogd naar 96,75 euro per aandeel.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Voor de directie van AkzoNobel is dit een klap. Afgelopen week presenteerde bestuursvoorzitter Ton Büchner nieuwe plannen voor het Nederlands-Britse chemieconcern, om een overname door PPG te verhinderen. Zo werd onder meer besloten om de chemicaliëntak van het bedrijf af te stoten. Zo zou AkzoNobel efficiënter worden, waardoor het dividend toeneemt. Dat zou de aandeelhouders van AkzoNobel tevreden moeten stellen. Een serieuze stijging van de koers bleef echter uit. Nu komt PPG met een derde bod.

Het nieuwe bod van het Amerikaanse concern komt neer op omgerekend 27 miljard euro. PPG heeft met dit bod ook de boodschap meegegeven dat het de laatste mogelijkheid is voor de top van AkzoNobel om samen te werken. Binnen het Nederlands-Britse chemieconcern wil een groep aandeelhouders dat er gesprekken komen over een overname door PPG. Tot nu toe heeft de top van AkzoNobel overleg van de hand gewezen.

Koers schiet omhoog

Direct na de bekendmaking schoot de koers van AkzoNobel omhoog. De directie van AkzoNobel zegt zich uitvoerig te zullen beraden op het nieuwe bod. Eerdere pogingen tot overname wees de top af. Het bod zou te laag zijn geweest.

Morgen komen de aandeelhouders bijeen voor de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering. Het is allesbehalve ondenkbaar dat het nieuwe bod van PPG op de agenda zal staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.