Bedrijven

Deze markt wil Philips veroveren met ‘opwindende’ overname

Door Bauke Schram - 28 juni 2017

Philips heeft een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf overgenomen, meldt het concern op woensdag. CEO Frans van Houten zegt dat Philips 1,9 miljard euro betaalt voor Spectranetrics.

Als de aandeelhouders akkoord gaan, sluit Philips een belangrijke deal: het gaat om een van de grootste overnames in de geschiedenis van Philips. Spectranetrics specialiseert zich in beeld gestuurde therapie. Deze therapie wordt gebruikt bij het verwijderen van blokkades in bloedvaten.

Snel effect van overname in cijfers

Philips is al een relatief grote speler op deze markt. Met het geld in de kas na de afsplitsing van de lichtdivisie hoopt het Nederlandse bedrijf een reeks strategische overnames te doen om zijn positie op de markt voor medische apparatuur te verbeteren.

De ‘opwindende overname’ moet in het derde kwartaal worden afgerond, zegt Van Houten. Philips hoopt het effect van Spectranetrics in 2018 al in de jaarcijfers te zien. Het Amerikaanse bedrijf draaide een omzet van bijna 239 miljoen euro (omgerekend) in 2016. Het bedrijf boekte een brutoverlies van 13,5 miljoen (voor aftrek overheadkosten). Voor 2017 wordt een omzet van 264 miljoen euro verwacht.

Philips’ oorlogskas

Onder Philips moet Spectranetrics snel winstgevend worden. De expertise van Philips zelf op deze markt moet de resultaten goed doen. Daarnaast stelt Van Houten dat Spectranetrics straks kan snijden in de ‘hoge kosten als standalone-bedrijf’.

De CEO liet ook doorschemeren dat er mogelijk meer overnames aankomen. Naast het geld van de afsplitsing van Philips Lighting, komt snel geld binnen van de verkoop van een groot belang in Lumileds, die deze week nog moet worden afgerond. Met de contanten wil Philips ook voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.