#Formatie

Formatiepartijen blokkeren debat vaderschapsverlof

Door Bauke Schram - 29 juni 2017

Voorlopig wordt het vaderschapsverlof in Nederland nog niet uitgebreid van twee naar vijf dagen. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer stemde tegen een voorstel van de PvdA om te debatteren over ‘papadagen’.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden allemaal tegen het voorstel. Vaderschapsverlof moet worden besproken aan de formatietafel, stellen ze. ‘Wij willen het in een keer goed doen, en dat kan aan de formatietafel,’ aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Brussel bemoeit zich met papadagen. Hoe zit dat in Nederland?

Deadline voor 2019

De PvdA, van wie het voorstel kwam, reageert gefrustreerd op de houding van de formatiepartijen. ‘Tienduizenden vaders, moeders en kinderen moeten nu wachten op extra verlof,’ zegt Kamerlid Gijs van Dijk. ‘Dat mogen de partijen zelf gaan uitleggen.’

Hoewel het gebruikelijk is om belangrijke politieke onderwerpen tijdelijk niet te behandelen. De formatiepartijen kunnen dan het beleid uitzetten. Maar volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher (tevens demissionair minister van Sociale Zaken) riskeert de Kamer nu een deadline te missen, waardoor een langer vaderschapsverlof niet in 2019 wordt ingevoerd.

EU wil tien dagen verlof

De kans dat de formatiepartijen inzetten op een uitbreiding van het verlof, is vrij groot. CDA en D66 willen het vaderschapsverlof verlengen tot drie maanden. ChristenUnie pleit voor een verlof van tien dagen. Alleen de VVD noemt het onderwerp niet in haar verkiezingsprogramma.

Het voorstel van de ChristenUnie komt overigens overeen met het plan van de Europese Commissie. De Europese Commissie kwam eind april met een pakket aan plannen over een Europees sociaal beleid, met het gelijktrekken van het vaderschapsverlof naar 10 dagen als een van de meest controversiële voorstellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.