Griekenland

EU voorkomt op valreep nieuwe crisis

Door Berend Sommer - 15 juni 2017

De Eurogroep heeft besloten de Grieken een nieuw steunpakket te verlenen. Vanavond vergaderden de eurolanden over de Griekse hervormingsagenda. Met het steunpakket van 8,5 miljard euro kunnen de Grieken een nieuwe tranche van hun schulden terugbetalen.

Over de manier waarop de schulden van Griekenland moeten worden teruggebracht, is een verschil van mening. De Eurogroep, onder leiding van de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, wil geen schuldverlichting voor de Grieken, omdat daarmee het draagvlak voor de steunpakketten afneemt. Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil juist kwijtschelding, omdat de schulden drukken op de Griekse economie.

Het IMF vindt dat het noodpakket alleen zin heeft bij schuldverlichting: de organisatie acht de Griekse schuld nu al onhoudbaar. De Duitsers zijn daar tegen. Het zou de partij van bondskanselier Angela Merkel, de CDU, weinig goed doen als haar minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, akkoord zou gaan met schuldverlichting.

Onmin met Schäuble

Volgens de Griekse minister van Economische Zaken Dimitri Papadimitriou stelt Schäuble zich oneerlijk en zelfs slinks op. De Grieken hebben inderdaad flink bezuinigd. Er zijn 140 maatregelen genomen. Het land presenteerde trots de cijfers over 2016, met een begrotingsoverschot van 4,2 procent, veel meer dan de 0,5 procent die door de eurozone was geëist.

Schäuble erkent de hervormingen, en ‘zei dat we voldeden aan de voorwaarden’, aldus Papadimitriou in een interview met het Duitse dagblad Die Welt. ‘Toen veranderde hij opeens van gedachten. Ik heb Schäuble nog niet ontmoet, dus ik wil niet onbeleefd overkomen, maar dit gedrag komt nogal oneerlijk op mij over.’

Papadimitriou haalde zelfs het aloude argument erbij dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog zelf schuldverlichting heeft gekregen. Een woordvoerder van Schäuble reageerde koeltjes: de minister hoopt op een realistische deal, maar kon schuldverlichting voor de Grieken inderdaad niet garanderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.