Rotterdam

Hackaanval raakt hart van Nederlandse economie

Door Berend Sommer - 27 juni 2017

Bij een nieuwe aanval met ransomware is de Rotterdamse haven getroffen. Met name het Deense containerbedrijf Maersk is doelwit geworden van hackers. Op dit moment worden over de hele wereld honderden hacks gemeld.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Containerterminal APM, onderdeel van het bedrijf Maersk, is stilgelegd. Ongeveer 50 containerterminals werken op dit moment niet. Dat meldt het AD. Eerder op de dag werd bekend dat vooral Oekraïne slachtoffer was van een aanval met ransomware.


Bij een ransomware aanval wordt ingebroken in een computer, vervolgens worden alle bestanden versleuteld. De gebruiker kan deze aanval afkopen door 300 euro in bitcoins over te maken. Mocht het slachtoffer geen gehoor geven aan de eis van de hacker, dan worden alle bestanden gewist.

Ook diverse bedrijven in India, Rusland en Frankrijk worden door de ransomware aanval getroffen. Met name banken, energiebedrijven en telecombedrijven zijn slachtoffer. In mei werd in Engeland een aanval uitgevoerd op tientallen ziekenhuizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.