Europese Unie

Kamer verzet zich tegen EU-bemoeienis met vaderschapsverlof

Door Elif Isitman - 20 juni 2017

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het Europese plan voor onder meer een betaald vaderschapsverlof van tien dagen. Meerdere partijen hopen op een gele kaart tegen de Europese Commissie in Brussel.

Onder anderen VVD, PVV, CDA en SP zijn voorstander van een gele kaart. Ze vinden dat de Europese Unie zich niet met dergelijke zaken op nationaal niveau moet bemoeien.

Op landelijk niveau regelen

‘Europa komt met dit voorstel in onze huiskamer vertellen wat een goede balans is tussen werk en privé. Daar gaan we zelf over,’ zegt bijvoorbeeld VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. De SP – die wel een voorstander is van een uitbreiding van het vaderschapsverlof – wil het graag op landelijk niveau regelen.

Een gele kaart kan alleen werken als andere EU-lidstaten ook moeite hebben met de regel. Als ook parlementen in andere lidstaten bezwaar maken, dan is de Europese Commissie verplicht om opnieuw naar het plan te kijken.

Uitbreiding van vaderschapsverlof

Eerder op de dag stemde de Kamer met een nipte meerderheid voor een snellere behandeling van het plan om in Nederland het kraamverlof voor vaders uit te breiden van twee naar vijf dagen.

Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) hoopte in eerste instantie wel op uitbreiding van het vaderschapsverlof. Vanaf 2019 zouden nieuwe vaders niet twee maar vijf dagen betaald verlof ontvangen bij de geboorte van een kind.

Maar de VVD ziet weinig in de uitbreiding van het verlof. De partijen waarmee de liberalen om de formatietafel zitten, pleiten juist voor een behoorlijke verlenging van vaderschapsverlof.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

CDA, D66 en GroenLinks pleiten voor drie maanden betaald verlof. Als het aan D66 ligt, krijgen de vaders dan 70 procent van hun salaris uitbetaald. GroenLinks wil in eerste instantie vier weken verlof, en daarna nog twee maanden betaald verlof geven aan vaders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.