Arbeidsmarkt

Krol (50Plus): ‘Maak leeftijdsdiscriminatie strafbaar’

Door Bauke Schram - 22 juni 2017

Als het aan Kamerlid Henk Krol (50Plus) ligt, wordt discriminatie op basis van leeftijd strafbaar. Dat zei Krol naar aanleiding van cijfers over de arbeidsmarkt.

CBS publiceerde vandaag een rapport waaruit blijkt dat werkloze 45plussers nog steeds moeilijk aan een baan komen. Meer dan de helft van de hoogopgeleiden die ouder dan 45 zijn, heeft een jaar na ontslag nog geen werk. Voor laagopgeleiden is dat nog hoger: van hen zit 65 procent thuis.

Laagopgeleiden werken langer, is dat eerlijk?

‘Werkgever en overheid moeten ingrijpen’

Krol is blij dat er aandacht is voor de problemen waarop 45plussers stuiten op de arbeidsmarkt. Hij sluit zich bij de opmerkingen van UWV aan: de bal ligt bij de werkgevers. Maar ook de politiek moet ingrijpen, stelt de partijleider. Hij pleit voor extra maatregelen van de overheid.

Hij stelt bijvoorbeeld voor om discriminatie op basis van leeftijd onder artikel 1 van de Grondwet te laten vallen. In eerste instantie moet leeftijdsdiscriminatie in het Wetboek van Strafrecht worden opgenomen. Daarna kan de discriminatiewet worden uitgebreid.

Geen geboortedatum op CV

Eerder riepen partijen op om ook homo’s en gehandicapten op te nemen in artikel 1 van de grondwet. D66, PvdA, GroenLinks en ook CDA hopen op een uitbreiding van het grondwetsartikel.

Vergelijk 711 opleidingen: wat is je studie waard?

Krol hoopt vooral dat langdurige werkloosheid onder 45plussers zo afneemt. ‘Het is erg als je werkloos bent, maar het is nog erger als je geen enkel zicht hebt om erbovenop te komen,’ aldus de politicus.

In gesprek met NPO Radio 1 doet hij de suggestie om sollicitanten te verbieden hun geboortedatum op hun CV te zetten. ‘Dan maken ouderen meer kans om op gesprek te komen.’ Dat ouderen vaker ziek zijn en de werknemer meer geld kosten, is onzin, stelt Krol.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.