Rotterdam

Leefbaar-wethouder stapt op na frauderapport

Door Elif Isitman - 28 juni 2017

Leefbaar-wethouder Ronald Schneider van de gemeente Rotterdam is woensdagavond met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij zou zich donderdag in de gemeenteraad verantwoorden inzake het rapport over de fraude rond het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade.

In een verklaring zegt de wethouder dat hij zich graag tegenover de raad zou hebben verdedigd, maar hij vindt dat door de ontstane politieke situatie – de coalitie is de meerderheid in de gemeenteraad kwijt – nu een onmogelijk opgave. ‘Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer’, aldus Schneider woensdagavond.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

‘Het eindrapport enquêtecommissie Boompjeskade geeft een zorgvuldige analyse van de factoren die hebben bijgedragen aan het feit dat de fraude zo lang onopgemerkt is gebleven. Het rapport laat ook zien dat door het college de juiste bestuurlijke en juridische stappen zijn gezet. Als wethouder sta ik voor dat gevoerde beleid.’

Portefeuille vastgoed

Schneider heeft woensdagavond de fractievoorzitters van de verschillende partijen van zijn besluit op de hoogte gebracht.

Schneider was onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille vastgoed. Door de gemeentelijke enquêtecommissie werd hem verweten ‘geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie’ te hebben gehad. Zijn aanblijven als wethouder hing af van voldoende steun in de gemeenteraad. Enkele partijen hadden zich al van hem afgekeerd. Maar nu maandag het Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal plotseling bekendmaakte over te stappen naar de moslimpartij Nida, verloor de coalitie de meerderheid.

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam hebben disciplinair ontslag gekregen vanwege hun rol in de vastgoedfraude bij het voormalige poppodium Waterfront. De gemeente Rotterdam is in de periode 2010-2015 voor ruim 7 miljoen euro opgelicht door de huurders van het Waterfront-pand. Zij declareerden regelmatig werkzaamheden die niet waren uitgevoerd en er werd jaren nauwelijks huur betaald. Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat een beperkt aantal ambtenaren van de gemeente Rotterdam een rol heeft gespeeld in de fraude.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.