Drugs

Nederlandse banken slaan munt uit wiethandel

Door Berend Sommer - 28 juni 2017

Nederlandse bedrijven en banken hebben een groot aandeel in de financiële ondersteuning van coffeeshops. De vier grootste banken van Nederland hebben voor meer dan 1 miljard aan leningen uitstaan aan panden waarin een coffeeshop is gevestigd.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat blijkt uit onderzoek van het FD en onderzoeksplatform Investico. 171 winkels waar cannabis kan worden gekocht, hebben een hypotheek uitstaan bij vier van de grootste banken van Nederland: ING, ABN AMRO, Rabobank en de Volksbank. Volgens gegevens van het FD samen goed voor 1,1 miljard. Rabobank heeft van alle banken het grootste belang in coffeeshops: de bank heeft voor meer dan een half miljard geld uitstaan in de vorm van hypotheek.

Coffeeshops als onderpand

Er zijn in Nederland 570 coffeeshops. Maar liefst eenderde van de coffeeshopeigenaren betaalt hypotheek af met geld dat is verdiend met de verkoop van cannabis. Ook nemen banken coffeeshops aan als onderpand voor leningen. Het verkopen van cannabis, mits in kleine hoeveelheden, is voor coffeeshops legaal, het inkopen ervan echter niet.

Niet alleen banken hebben een belang in coffeeshops, zelfs woningcorporaties verhuren winkelpanden aan coffeeshopbazen. Zo is woningcorporatie Ymere, de grootste corporatie van Amsterdam, eigenaar van acht panden waar cannabis wordt verkocht. Dit bevestigt Ymere aan het FD en Investico.

Gemeenten eigenaar van coffeeshoppanden

Waarom legale wiet een slecht idee is, schreef René van Rijckevorsel eerder >>

Ook gemeenten blijken als eigenaar te profiteren van wiethandel. Acht gemeenten krijgen huur binnen van inkomsten die worden gemaakt met het verkopen van verdovende middelen. Ook wordt er door gemeenten nauwelijks opgelet of de eigenaren van de wietwinkels een crimineel verleden hebben. Zo blijkt dat 53 Amsterdamse coffeeshophouder in aanraking zijn geweest met justitie, terwijl de gemeente Amsterdam claimt schoon schip gemaakt te hebben wat betreft coffeeshophouders.

Het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie reageerde op het onderzoek van FD en Investico: ‘Ondermijning, waarbij de onderwereld invloed krijgt in de bovenwereld, holt onze samenleving uit en moet daarom worden tegengegaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.