#Formatie

Werkgevers willen praten, maar komen ‘desnoods’ met voorstel zonder FNV

Door Bauke Schram - 15 juni 2017

De FNV zet de hakken in het zand. De vakbond weigert met werkgeversorganisaties te praten over versoepeling van het ontslagrecht, waardoor een gezamenlijk akkoord aan het nieuwe kabinet uitblijft. ‘Desnoods’ komen de werkgevers zelf met een voorstel.

Vicevoorzitter Mariëtte Patijn van FNV stelt dat het aanpassen van de ontslagbescherming alleen zal resulteren in meer flexwerk. ‘Dus daar beginnen we niet aan,’ aldus de vakbond.

Ramkoers van elsevierportretten_fvelde1FNV levert de werknemer niets op, schrijft Fleuriëtte van de Velde. Vakbond zet zichzelf zo steeds verder buitenspel

Liever gezamenlijk akkoord

Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB Nederland proberen al maanden tevergeefs te praten met FNV. Eind april zei VNO-NCW om zelf met een voorstel voor het nieuwe kabinet te komen als de vakbonden dat niet willen. ‘Desnoods komen we inderdaad met een eigen advies, maar dat heeft niet de voorkeur,’ zegt de werkgeversclub tegen Elsevier Weekblad.

VNO-NCW is duidelijk: de inzet is tot een sociaal akkoord te komen samen met de vakbeweging. De organisatie zegt te willen samenwerken aan een moderne arbeidsmarkt met kansen voor iedereen. ‘Vanuit de FNV komen verschillende geluiden,’ zegt de werkgeversclub.

Opvallende timing

Voorzitter Hans de Boer is verrast door de uitspraken van Patijn. Het is voor de organisatie nog niet duidelijk wat de uitspraken van de vicevoorzitter betekenen voor het overleg tussen de partijen in de Sociaal-Economische Raad. Hij maakt zich naar eigen zeggen zorgen over de belang van de werknemer. ‘Essentieel is ook dat werknemers nieuwe mogelijkheden krijgen om zich te blijven ontwikkelen in een steeds veranderende wereld.’

VNO-NCW onderstreept het feit dat de organisatie nog steeds hoopt op samenwerking met de vakbonden. De timing van Patijn is dan ook opvallend. Donderdag staat een gesprek tussen De Boer en FNV-voorzitter Han Busker op de agenda.

Overigens lag het gesprek tussen de partijen al wekenlang stil omdat de FNV eerder boos was over een ander akkoord. Recent kwamen de partijen overeen dat het weggevallen derde WW-jaar moet worden gerepareerd door de werknemers extra premie te laten betalen.

Ruzie over derde WW-jaar

De vakbonden waren ziedend dat de werkgeversorganisaties niet direct akkoord zijn gegaan met het voorstel over het derde WW-jaar. Uit protest schortten de vakbonden alle onderhandelingen op.

Volgens de bonden komen de werkgevers een afspraak van vier jaar geleden ‘ineens niet meer na’. ‘VNO-NCW zet de polder onder water,’ zegt CNV-voorziter Maurice Limmen tegen NRC. FNV zegt dat de werkgevers ‘onwil tonen’ tot een akkoord te komen waar de organisaties al jaren over discussiëren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.