Frankrijk

Macron tegen Merkel: trek portemonnee voor de euro!

Door Tom Reijner - 13 juli 2017

Niet alleen de Amerikaanse president Donald Trump is in Frankrijk voor de Franse nationale feestdag (quatorze juillet), ook Angela Merkel maakt haar opwachting. De versterkte Frans-Duitse as moet gevierd, maar de Franse president Emmanuel Macron heeft een onaangename boodschap voor Berlijn.

In Duitse media, zoals de krant Die Welt, worden de twee leiders een ‘droompaar’ genoemd. Duitsland is blij dat de Fransen zich weer roeren in de Europese Unie, na het zwakke presidentschap van François Hollande. De Duitsers hadden vaak het gevoel de eenzame leider te zijn, en dat voelde gezien de nazi-geschiedenis ongemakkelijk.

Merkel kwam donderdagochtend aan in het Élysée, het presidentiële onderkomen van Macron. Daarvoor waren de twee leiders samen op de EU-Balkan-top in de Italiaanse stad Triëst. Merkel is niet alleen: ze neemt haar ministersploeg mee, zodat over tal van onderwerpen kan worden gesproken. Er wordt onder meer overlegd over hervormingen van de EU en het Europese defensiebeleid. Macron geldt als voorstander van een Europees leger.

Lees over de minitop in Triëst: EU belooft veel, maar eist nog meer van Balkanlanden >

Integratieturbo

Macron en Merkel hebben de EU-integratieturbo vol aangezet. Maar uitspraken die de nieuwbakken Franse president deed tegen de Franse krant Ouest-France en de Duitse mediagroep Funke doen vermoedelijk nog wel wat stof opwaaien tijdens het overleg. Macron wil dat Duitsland meer investeert in de eurozone, om de economie in de muntunie een impuls te geven.

Duitsland en Frankrijk moeten volgens de president op naar een nieuw ‘macro-economisch perspectief’. Zo zal de muntunie ‘de toekomst krijgen die het verdient’. Hij wil dat Duitsland de portemonnee trekt voor onder meer nieuwe IT-projecten en gezamenlijke programma’s op het gebied van nanotechnologie en batterijopslag, schrijft Deutsche Welle. Het gaat om investeringen van 1 miljard euro. De Duitsers hoeven overigens niet te vrezen dat zij zullen betalen voor andermans schulden, bezweert Macron.

Macron zegt er geen voorstander van te zijn om nationale schulden in een soort gezamenlijke eurozoneschuldenpot te stoppen. Frankrijk heeft nog altijd een te hoog begrotingstekort. Ter vergelijking: de noodlijdende Grieken hebben hun tekort inmiddels opzienbarend teruggedrongen.

Berlijn ‘moet verantwoordelijkheid nemen’

Macron erkent dat Frankrijk dringend aan hervormingen toe is – na jaren, decennia van stilstand – maar dat het aan Duitsland is om de ‘disfuncties’ in de eurozone op te lossen. De muntunie ‘verdient een beter lot’, aldus de Franse president – en de Duitsers moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

De economische balans is met het economisch goed presterende Duitsland volledig zoek, vindt Macron. Analisten denken dat er voor de Duitse verkiezingen in september weinig zal gebeuren. Pas als de kiezer Merkel een vierde termijn gunt, zal ze wellicht gaan schuiven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.