privacy

Waarom privacy-ophef over Meld Misdaad Anoniem overdreven is

Door Elif Isitman - 25 juli 2017

‘Meld Misdaad Anoniem is lang niet zo anoniem als je denkt,’ schreef RTL Nieuws dinsdag in een onheilspellend bericht. Volgens het nieuwsprogramma maakt de website zonder toestemming gebruik van zogeheten tracking cookies.

‘Een zeer ernstige zaak,’ reageerde de Autoriteit Persoonsgegevens. De website heeft volgens RTL Nieuws de cookies direct na publicatie van het bericht van de website verwijderd.

Tracking cookies

Met zogeheten tracking cookies zou het bedrijf internetgedrag kunnen monitoren, en de data kunnen doorverkopen aan bedrijven als Google. Ook zou kunnen worden achterhaald wat de identiteit is van de gebruiker, iets wat een website die zich ‘anoniem’ noemt natuurlijk niet ten goede komt.

Dat de data worden verkocht is ‘bullshit’, zegt Eduard Nandelall, data-expert en directeur van online-advertentiemaker OptimusAd, dinsdagavond tegen Elsevier Weekblad. Daarnaast is het volgens hem ook onmogelijk om uit de gegevens een persoon te identificeren. In onderstaande video legt hij uit waarom.

Daarnaast zegt Nandelall dat het gewoon een foutje is geweest van de site. De informatie kan worden gebruikt om te retargeten: op een andere website verschijnt dan bijvoorbeeld een banner van Meld Misdaad Anoniem. Het is dus een middel om meer bezoekers te trekken, dat overigens door bedrijven zeer veel wordt gebruikt. ‘Dit verhaal wordt enorm opgeblazen in de media,’ zegt Nandelall. ‘Het is gewoon een foutje van ze. That’s it.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.