#Brexit

Britten wacht onmogelijke taak bij nieuwe Brexit-onderhandelingen

Door Bauke Schram - 28 augustus 2017

De derde onderhandelingsronde over de Brexit gaat maandag van start. Er staan veel belangrijke thema’s op de agenda, maar de Britten en de Europese Unie worden het maar niet eens over de prioriteiten.

Voor de Britse regering wordt de derde ronde lastig. Het team van Theresa May weet het eindelijk zeker: het gaat toch voor een zachte Brexit. Dat betekent dat de Britten behoud van het lidmaatschap van de interne markt ambiëren. Voor een zachte Brexit zal de regering meer concessies moeten doen aan Brussel.

Kunnen de Britten hun handelspositie verbeteren na Brexit? Lees meer >>

Grootste rivaal

Ook de oppositiepartij Labour zegt nu voorstander van een zachte Brexit te zijn. Labour is vaak van mening veranderd. Voor May kan het gunstig uitpakken dat haar grootste rivaal hetzelfde doel voor ogen heeft. Aan de andere kant weten ook het team van May en Brexit-minister David Davis dat de regering mogelijk alsnog voor een harde Brexit moet kiezen.

Anna Soubry, de Conservatieve oud-minister van Bedrijfsleven, ziet een mooie kans voor pro-EU-conservatieven. ‘We krijgen gelijk in de argumenten die we nu al een hele tijd gebruiken,’ zegt Soubry.

Rechten EU-burgers vs handelsverdrag

Over de focus van de nieuwe onderhandelingen zijn de onderhandelaars van de Europese Unie, onder leiding van Michel Barnier, en de Britse onderhandelaars het niet eens. De Britten willen vooral stappen maken om tot een handelsakkoord te komen. Davis ziet de onderhandelingen vol goede moed tegemoet: ‘Het belangrijkste doel van het Verenigd Koninkrijk blijft het zeker stellen van een handelsverdrag waarvan burgers en bedrijven in heel Europa kunnen profiteren.’

Als het aan de EU ligt, moet er eerst duidelijkheid van Westminster komen. Barnier eist een eerste voorstel over de veelbesproken scheidingsrekening. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei eerst nog dat de EU naar ‘haar centen kan fluiten’. Vrijdag gaf hij eindelijk toch toe dat de Britse regering  moet betalen.

Maar dat betekent niet dat hij het eens is met Barniers definitie van de Brexit-afrekening. Die kan oplopen tot zo’n 100 miljard euro, maar Johnson hoopt dat het bij enkele tientallen miljarden blijft. ‘Ik herken dat bedrag niet. Maar de Britse regering komt zijn verplichtingen gewoon na.’

Noord-Ierland

Een onderwerp dat beide partijen wel willen bespreken, is de kwestie-Noord-Ierland. De grens met Ierland blijft een moeilijk onderwerp, niet alleen gezien de recente geschiedenis van Noord-Ierland, maar ook omdat het Ierse bedrijfsleven hoopt op een open grens. Een recent voorstel van de  Britse regering geeft daar gehoor aan, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.

Ook met Ierland zal het Verenigd Koninkrijk een handelsovereenkomst moeten sluiten. De EU is niet bereid het Verenigd Koninkrijk tegemoet te komen met een gunstig handelsverdrag zonder strenge voorwaarden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.