Europese Unie

Juncker: Amerika moet sancties eerst voorleggen aan EU

Door Berend Sommer - 02 augustus 2017

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wil dat de Verenigde Staten eerst met Europa overleggen voordat zij nieuwe sancties tegen Rusland afkondigen. Juncker waarschuwt voor tegenmaatregelen als Europese bedrijven worden getroffen.

Eerder vandaag ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump de nieuwe sancties tegen Rusland,  zij het onder protest. Trump vindt de sancties ‘oprecht tekorschieten’, maar tekende om de nationale eenheid te bewaren. Dat was nodig: voor de sancties is een overweldigende meerderheid in de Senaat.

De voorzitter van de Europese Commissie liet eerder weten dat de sancties van  Amerika geen warm onthaal krijgen in Brussel. Juncker zegt in een interview met nieuwssite Politico dat de EU direct zal terugslaan, als blijkt dat Europese bedrijven het slachtoffer worden van de Amerikaanse sancties tegen Moskou. Hiermee doelt hij op de pijpleiding Nord Stream 2, die gas uit Rusland naar Duitsland moet vervoeren. De pijpleiding is nog in aanbouw.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat aan Politico weten blij te zijn met een toevoeging aan de sanctie-tekst. Daarin staat dat deze ten uitvoer worden gelegd in overleg met de bondgenoten van Amerika. ‘We gaan ervan uit dat dit ook zal gebeuren,’ zegt de woordvoerder.

Trump tekent met tegenzin

In een verklaring zegt de Amerikaanse president dat de sancties een beperking zijn van zijn handelingsruimte: ‘Dit amendement maakt het moeilijker voor de Verenigde Staten om goede deals te maken voor het Amerikaanse volk. Het zal China, Rusland en Noord-Korea nader tot elkaar brengen.’

Trump hekelt de keuze van het Amerikaanse Congres voor nieuwe sancties. ‘De makers van de Amerikaanse Constitutie hebben de president belast met Buitenlandse Zaken. Dit amendement zal aantonen waarom die keuze wijs was.’

 

 

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.