Nucleaire technologie

Na verse sancties slaan Iran en Noord-Korea handen ineen

Door Bauke Schram - 07 augustus 2017

Noord-Korea wil de banden met Iran aanhalen nu de Verenigde Naties het land zware maatregelen opleggen. De twee landen gaan mogelijk verder samenwerken op het gebied van nucleaire rakettechnologie.

Kim Yong Nam, de voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement, stapte maandag op het vliegtuig naar Iran. Daar blijft de rechterhand van de Noord-Koreaanse alleenheerser Kim Jong-un de komende tien dagen. Naar verwachting slaan de twee landen de handen ineen, een mogelijk ‘zeer problematische samenwerking’, volgens veiligheidsexperts.

‘Sanctiebeleid faalt’

Zaterdag bejubelde de Amerikaanse president Donald Trump ‘het grootste pakket aan economische sancties ooit’ tegen Noord-Korea. Het Witte Huis was opgelucht dat Rusland en China akkoord gingen met forse maatregelen als antwoord op het gedreig vanuit Pyongyang. Onder de sancties wordt de export van Noord-Korea – dat vooral handelt met China – teruggebracht met meer dan 30 procent.

Iran weet als geen ander hoe het is om met forse sancties om te gaan. ‘Het tegenwoordige sanctiebeleid van de wereld faalt steevast,’ zegt de Iraanse president Hassan Rouhani. Decennialang werd Iran afgesloten van de buitenwereld, omdat de Verenigde Naties het land sancties oplegde vanwege het nucleaire programma.

Belangrijk voor Teheran

De sancties tegen Iran werden onder president Barack Obama opgeheven. Zijn opvolger Trump veroordeelde de deal met de sjiitische staat als ‘een van de slechtste deals ooit’. Trump bracht tijdens zijn eerste buitenlandse reis als Amerikaanse president bovendien een bezoek aan Saudi-Arabië. Iraniërs vrezen nu dat de Verenigde Staten geen verdere samenwerking meer willen met Teheran. In plaats daarvan zou het Witte Huis zich achter de soennieten scharen.

Mogelijk probeert Iran zijn machtspositie te versterken door een nieuwe samenwerking aan te gaan met Noord-Korea. Veiligheidsexperts geven aan dat een overeenkomst tussen de landen vooral voor Iran van strategisch belang is.

Hwasong 14

Symbolisch voor de nieuwe samenwerking tussen Iran en Noord-Korea is de Noord-Koreaanse ambassade die vorige week werd geopend in Teheran. Hoewel de landen zeer van elkaar verschillen, delen de staten een vijand: de Verenigde Staten.

Hoe ernstig de samenwerking kan uitpakken, moet nog blijken. Mogelijk overweegt Noord-Korea de technologie achter de internationale Hwasong 14-raket te verkopen aan Teheran. De afgelopen weken schepte Kim Jong-un op over het bereik van deze raket: vanuit Noord-Korea zou de Hwasong 14 het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.