#Brexit

RBS wil Europees hoofdkwartier in Amsterdam

Door Bauke Schram - 04 augustus 2017

De Royal Bank of Scotland (RBS) is van plan het hoofdkwartier te verplaatsen naar Amsterdam, als de Britse regering tot een ‘harde Brexit’ besluit. De Schotse bank wil The City verlaten als het Verenigd Koninkrijk uit de interne markt stapt.

Veel banken mijden Amsterdam vanwege het strenge Nederlandse bonusbeleid. Ewen Stevenson, de financiële directeur van RBS, dat voor een deel in handen is van de Britse regering na de bail-out in 2008, zegt dat Amsterdam een ‘heel logische markt’ is voor de bank.

Flinke klappen

‘Het zou een verstandig besluit zijn,’ zegt Stevenson tegen Bloomberg TV. Een deel van de Londense banen zou naar de Zuidas verhuizen, aldus RBS. ‘Het gaat niet om een heel groot aantal,’ zegt Stevenson. Zo’n 150 bankiers verhuizen mogelijk naar de Nederlandse hoofdstad.

Eerder dit jaar sloot RBS zijn kantoor aan de Zuidas. Ooit was de bank de trots van Schotland en een grote naam in Nederland na de overname van ABN AMRO. Maar RBS kreeg flinke klappen tijdens en na de financiële crisis, en raakte betrokken bij een reeks financiële schandalen.

Britse waakhond

In 2008 moest de Britse regering ingrijpen. De afgelopen twee jaar heeft de staat aandelen van RBS weer op de markt gebracht, maar ruim 71 procent is nog in handen van de Britse regering.

Volgens Stevenson voert RBS ‘vergevorderde gesprekken’ met Nederlandse financiële waakhonden over het Amsterdamse hoofdkwartier. De bank heeft ook in Londen nog een en ander af te handelen: de toezichthouder Financial Conduct Authority onderzoekt onder meer de rol van de bank bij het witwassen van geld in 2007.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.