Europese Unie

Trichet: ‘Media zijn anti-EU en hebben te veel invloed’

Door Berend Sommer - 09 augustus 2017

Het economische beleid van veel regeringen moet veranderen. Dat vindt Jean-Claude Trichet, voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB). Trichet is somber gestemd over de wereldeconomie. ‘Er is geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid.’

Dit zegt Trichet in een uitgebreid interview met NRC Handelsblad. Precies tien jaar geleden pompte de ECB 95 miljard euro in de geldmarkt, om een naderende crisis te bezweren. Toch bleek na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, in 2008, een crisis onafwendbaar. ‘In de jaren dertig kon het een kwartaal duren voor een crisis zich echt verspreidde,’ zegt Trichet. ‘In 2007 was dat maximaal een halve dag.’

Schulden blijven stijgen

De oud-president van de ECB meent dat de wereldeconomie niet stabieler is geworden. ‘Het totale schuldenniveau, publiek en privaat, als percentage van de gehele economie, is alleen maar toegenomen, in hetzelfde tempo als voor de crisis,’ zegt Trichet tegen NRC.

Trichet heeft meer dan ooit vertrouwen in de eurozone, en hekelt de media, die volgens hem anti-EU zijn. Volgens Trichet is de eurozone juist sterker geworden tijdens de financiële crisis, omdat het aantal eurolanden is uitgebreid. Waren het er eerst vijftien, nu zijn het er negentien: ‘Een eenheid waarvan werd gezegd dat die zou uiteenvallen, bleef overeind en breidde zelfs uit in de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.’

‘Dat laatste is door de wereldpers nooit opgeschreven, want dat gaat tegen hun anti-Europese mantra in. Helaas hebben de media te veel invloed,’ verzucht de oud-voorzitter van de ECB.

Nexit en Frexit nooit aan de orde

Volgens Trichet was een Frexit of een Nexit ondenkbaar geweest. ‘Ik was er altijd van overtuigd dat de veerkracht van het Europese project sterker zou zijn dan de crisis. En recenter was ik vrij zeker dat de Britten geen navolging zouden krijgen. Geen seconde heb ik daarvoor gevreesd.’

Als NRC vraagt of Trichet nog wordt betrokken bij het regeringsbeleid van de nieuwe president Emmanuel Macron, antwoordt hij dubbelzinnig: ‘Er worden op dit moment in Parijs veel gesprekken gevoerd tussen interessante mensen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.