#Formatie

Werkgevers en bonden bereiken voorlopig niets aan de formatietafel

Door Bauke Schram - 16 augustus 2017

Werkgeversorganisaties en vakbonden kwamen vandaag langs bij de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, maar het overleg was weinig vruchtbaar. De sociale partners hebben nog niet eens ‘het begin van een akkoord’ bereikt.

Met die woorden kwam Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, het Johan de Witthuis uit, waar de formatiepartijen volop overleg voerden. De Boer schoof aan met organisaties MKB-Nederland en LTO-Nederland. Aan de andere kant zaten de vakbonden FNV, CNV en VCP.

Lees ook dit artikel uit het weekblad: nieuw kabinet, aanpakken dat ontslagrecht

Ruzie tussen sociale partners

Vanuit ‘de polder’ kwam geen aanbeveling voor hervorming van de arbeidsmarkt omdat de werkgevers en de bonden zelf nog geen overeenkomst hebben bereikt.  ‘We hebben elkaar wat huiswerk meegegeven,’ zei De Boer na afloop.

Het is gebruikelijk dat de sociale partners met een sociaal akkoord komen, en een pakket aan aanbevelingen presenteren aan de beoogde coalitiepartijen. Door onderlinge ruzies van afgelopen maanden en geschillen over de belangrijkste onderwerpen – het ontslagrecht, flexibilisering van de arbeidsmarkt en hervorming van het pensioenstelsel – komen de organisaties er maar niet uit.

Belangrijk voor D66

Dat er nog steeds geen akkoord ligt, is onhandig, ook voor de formerende partijen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben samen de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer (en 38 van de 75 Eerste Kamerzetels). Steun van de organisaties kan voor breder draagvlak zorgen.

Bij de Christelijke partijen liggen de organisaties goed, bij de liberale partijen VVD en D66 stuiten ze soms op weerstand. Toch is het vooral voor D66 belangrijk een overeenkomst te sluiten met de organisaties. Voor de progressieve, linkse partij in een overwegend rechtse coalitie, zou het dramatisch zijn als FNV er met de oppositiepartijen vandoor gaat.

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Zo overleeft u als werknemer de 21ste eeuw

Zzp-beleid

Overigens heeft een significant deel van de grote sociaaleconomische vraagstukken waar de organisaties zich over buigen betrekking op ondernemers. Zelfstandigenorganisatie ZZP-Nederland hekelt dan ook dat de traditionele sociale partners zijn uitgenodigd door Zalm, en dat het kabinet ‘niet naar ondernemers luistert’.

Naast de dramatische wet-DBA voor ondernemers, moet het nieuwe kabinet ook beslissingen maken over de regels omtrent arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van zelfstandigen zonder personeel (zzp’er). Ook bij voorstellen over het pensioenstelsel zullen zelfstandigen aan bod komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.