Europese Unie

Hoe Dijsselbloem de Europese Commissie tergt

Door Berend Sommer - 17 september 2017

Jeroen Dijsselbloem gaat in zijn hoedanigheid als voorzitter van de eurogroep de confrontatie aan met de Europese Commissie. Tijdens een bijeenkomst in Tallinn zette Dijsselbloem het mes in de ‘Troonrede’ van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Maar ook Pierre Moscovici, Eurocommissaris van Economische Zaken, moest het vrijdag ontgelden. ‘We zijn het principieel oneens.’

Jean-Claude Juncker ontvouwde deze week, tijdens de jaarlijkse ‘Staat van de Unie’ zijn toekomstplannen voor de EU. Niet alleen wil hij de EU in de nabije toekomst gaan uitbreiden, ook moeten alle lidstaten de euro invoeren. Het gaat goed met de EU, en daarom moet de EU uitbreiden, luidt het devies.

Onzin, vindt Dijsselbloem: de invoering van de euro van bovenaf versnellen dient geen enkel doel. ‘Van dwang of drang kan geen sprake zijn,’ zegt Dijsselbloem vrijdag. ‘Invoering van de euro is een ingrijpend besluit, een land geeft een deel van zijn monetaire vrijheid op. Dat kan niet zonder grote steun van de bevolking.’ De overige ministers van Financiën delen deze mening, de Italiaanse minister uitgezonderd. Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble is mordicus tegen. Hij wil een tweede debacle, zoals de Griekse schuldencrisis, voorkomen.

Eurogroep ondemocratisch?

Dijsselbloem heeft ook met Pierre Moscovici nog een appeltje te schillen. Moscovici bekritiseerde de eurogroep eerder deze maand. Moscovici vindt dat de ministers van Financiën van de eurolanden niet democratisch zijn. ‘Het gaat mij om de vraag: wat is democratie?’ zegt Moscovici. ‘Daarin heb je leiderschap, debat en toezicht. Ik moet zeggen dat hiervan geen sprake is in de eurogroep.’

Deze uitspraken schieten Dijsselbloem in het verkeerde keelgat. ‘De uitspraken van Moscovici zijn niet gepast. Hij is al heel lang lid van de eurogroep, eerst als minister, nu als commissaris,’ zegt Dijsselbloem in de Tweede Kamer.  ‘Ik heb er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de eurogroep transparanter te maken. Dus om dan zó hard uit te halen naar de eurogroep… ik zou zeggen dat enige zelfreflectie hier op z’n plaats is.’ De vraag rijst of dit advies van Dijsselbloem de Brusselse kantoren van de Europese Commissie zal bereiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.