Tech

Wat te verwachten van nieuwe iPhone?

Door Emile Kossen - 11 september 2017

Dinsdag kondigt Apple onder meer zijn nieuwe iPhone aan. Die ondergaat een make-over, maar wordt ook flink duurder dan zijn voorgangers.

Elk najaar kijken Apple-fans over de hele wereld uit naar de keynote speech in Cupertino, Californië. Dinsdag, om 19.00 uur Nederlandse tijd, zal Apple-baas Tim Cook de nieuwste iPhone aankondigen. Wat weten we al?

Draadloos opladen
De iPhone X moet de vorig jaar uitgekomen iPhone 7 (in één kwartaal 21,5 miljoen keer verkocht) doen vergeten. Er is altijd veel speculatie rond de aankondiging, want Apple laat zo min mogelijk los.

Een voormalig werknemer van het bedrijf liet de volgende veranderingen lekken:

– een nieuwe processor, de A11, die de iPhone 8 sneller moet maken dan zijn voorgangers;
– draadloos opladen;
– ingebouwde gezichtsherkenning. Dit betekent dat je met je gezicht kunt inloggen, in plaats van met een code;
– een OLED-scherm, wat staat voor ‘organic LED’. Dat moet een (veel) scherper beeld opleveren. De duurste Samsung-toestellen hebben overigens al zo’n scherm;
– bewegende 3D-emoji’s.

Apple beschrijft de iPhone X op de achtergrond trouwens niet als opvolger van de 7, maar wil het aankondigen als een geheel nieuw toestel. Er zijn daardoor veel geruchten over grote veranderingen in het design. Zo zou de ‘home’-knop verdwijnen en de voorkant van het toestel geheel van glas zijn. Vingerafdruktechnologie, Touch ID, zou daardoor niet meer mogelijk zijn.

Flink duurder
Een van de grootste verschillen is de prijs. Naar verwachting gaat een iPhone X in de Verenigde Staten voor rond de 1.000 dollar over de toonbank. De iPhone 7 Plus kostte bij de aankondiging 769 dollar. Het is afwachten hoe de prijs uitvalt in euro’s.

Bestellen is mogelijk vanaf 15 september, maar het is onduidelijk hoe snel de telefoon verkrijgbaar is. Er zijn berichten, onder meer in The Wall Street Journal, dat de productie van de nieuwe iPhones de afgelopen maanden vertraging heeft opgelopen. Cook zal er dinsdag ongetwijfeld meer over vertellen.

Apple zal dan overigens ook een reeks andere producten aankondigen, waaronder de iPhone 7S en de 7S Plus. Die zullen fungeren als goedkopere alternatieven en meer lijken op de 7. Veel details over die toestellen zijn er nog niet. Ook worden een nieuwe versie van Apple TV en de derde generatie Apple Watches verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.