Europese Unie

Brexit gaat Nederlander veel meer geld kosten

Door Fleur Verbeek - 12 oktober 2017

Een harde Brexit, zonder handelsverdrag of vertrekregeling, kost de werkende Nederlander de komende dertien jaar 4.000 euro. Dat bedrag is veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen.

Rabobank schat de totale schade voor de Nederlandse economie op 4 procent. Het Centraal Planbureau ging eerder uit van 2 procent.

Het nieuws komt op een moment dat de gesprekken tussen de Europese Unie en de Britse regering muurvast zitten. ‘Er wordt geen vooruitgang geboekt, nul’, meldt een onderhandelaar The Financial Times. Volgende week komen de leiders van 27 EU-landen bijeen. De krant verwacht dat daar wordt aangekondigd dat er te weinig vooruitgang is voor het sluiten van een handelsakkoord. Wat overblijft is een harde Brexit.

Rekening houden

Een mogelijkheid waar steeds meer partijen rekening mee houden. Zo waarschuwde de Duitse werkgeversvereniging BDI bedrijven in Groot-Brittannië vorige week nog voor een ‘zeer harde Brexit’.

Rabobank komt met de harde boodschap omdat de bank naar eigen zeggen meer rekening heeft gehouden met de arbeidsproductiviteit in het Verenigd Koninkrijk. Door het ontstaan van handelsbarrières wordt minder geïnvesteerd, waardoor de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling afnemen. Dat heeft gevolgen voor de innovatie en de concurrentiekracht van het land.

Nauwe handelsband

Nederland heeft een nauwe handelsband met Groot-Brittannië, 10 procent van de export gaat naar het land. Ook de Britse economie krijgt volgens het onderzoek een enorme klap te verwerken, van 450 miljard euro. Dat komt de komende dertien jaar neer op 18 procent van de Britse economie, of 13.500 euro per werkende Brit.

Vandaag komen opnieuw onderhandelaars van Britse en Europese kant bij elkaar om te praten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.