werk

Flexwerk blijft de trend

Door Fleuriëtte van de Velde - 27 november 2017

Chipmachinefabrikant ASML gaat meer flexmedewerkers een vast contract geven. De reden: het bedrijf uit Veldhoven wil meer medewerkers aan zich binden nu de economie zo goed draait.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Vakbond De Unie reageerde verheugd. Ook het kabinet zal blij zijn. Dat wil meer vaste banen. Vorig jaar had 23 procent van de werkzame bevolking een flexibel contract, tegen 61 procent een vast contract (de rest is grotendeels zzp’er). Dat is nog steeds een grote meerderheid, maar het aandeel vaste contracten is wel lager geworden. In 2004 was het nog 71 procent.

Balans

Mensen met een flexcontract hebben doorgaans minder goede arbeidsvoorwaarden en minder zekerheden dan hun collega’s met een vast contract. Zij verliezen sneller hun baan. Het kabinet wil meer balans. De goed draaiende economie kan helpen. In steeds meer sectoren is gebrek aan personeel. In de strijd om deze mensen aan zich te binden, zullen bedrijven mogelijk sneller vaste contracten uitdelen.

Maar ASML is wel een bijzonder bedrijf. Het is conjunctuurgevoelig en maakte daarom altijd al relatief veel gebruik van flexwerkers. Eerst was 30 procent flexibel in dienst, nu is dat 25 procent en mogelijk wordt dat 20 procent, al zal dat per afdeling sterk verschillen, benadrukt woordvoerder Monique Mols. ‘Flexibiliteit blijft voor ons heel belangrijk,’ zegt ze. ‘Het bieden van een vast contract is een van de manieren om mensen die we niet kwijt willen, aan ons te binden.’ Dat kan ook omdat het bedrijf structureel minder gevoelig is geworden voor schommelingen op de markt.

Winstuitkeringen

De ‘flexwerkers’ bij ASML zijn bovendien niet representatief voor de doorsnee-flexwerker. Het zijn mensen die via een detacheringsbureau (waar ze in dienst zijn) aan ASML worden uitgeleend. Ze krijgen goede salarissen, winstuitkeringen en opleidingen. Sommigen kiezen bewust niet voor een vast dienstverband, omdat ze juist vrijheid willen. Het gaat om schaars, hoogopgeleid technisch personeel naar wie wereldwijd een enorme vraag is.

Dat geldt natuurlijk niet voor de doorsnee-werknemer. Toch neemt het aantal vaste contracten weer toe. Maar het aantal flexibele contracten groeit nog harder, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Flex blijft de trend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.