Witwasonderzoek

Directie webwinkel Neckermann aangehouden bij inval FIOD

Door Elif Isitman - 05 december 2017

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag een inval gedaan bij de webwinkel van Neckermann en moederbedrijf Readen in Naarden. De directeuren zouden bij de inval zijn meegenomen voor verhoor.

Dat melden bronnen aan RTL.

Huizen en bedrijfspanden in Gooi doorzocht

Nadat de directeuren werden meegenomen, zouden de overige werknemers tijdelijk zijn vastgehouden in het pand. Ook moesten zij hun telefoons inleveren.

Blijf op de hoogte met de Belasting Update, de nieuwsbrief van Elsevier Weekblad over belastingen.

Meld u hier aan >

De FIOD maakte dinsdag bekend maandag doorzoekingen te hebben verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen van 5 miljoen euro. daarbij werden huizen en bedrijfspanden in Naarden, Hilversum, Almere, Drachten, Loosdrecht en Lunteren doorzocht, en werden zes verdachten aangehouden. De verdachten en hun bedrijven zouden over grote sommen cash hebben beschikt, ‘terwijl het vermoeden bestaat dat daar geen legale inkomsten tegenover staan’, aldus de FIOD.

De opsporingsdienst wil niet bevestigen dat dit over de inval bij Neckermann.com gaat, maar volgens RTL Z is dat wel het geval. De verdachten vielen volgens de FIOD op door contante stortingen te doen bij banken.

Neckermann.com moet overigens niet verward worden met de gelijknamige reisorganisatie.

Onrust na faillissement fysieke winkels

Er heerst al langer onrust bij de webwinkel, die in handen is van broers Joop en Ronald Steenbergen. Begin 2016 begon het bedrijf – naast de bestaande webwinkel – een reeks aan fysieke winkels. Die gingen echter voor het einde van dat jaar al failliet.

Vervolgens barstte een juridische strijd los tussen de aandeelhouders, de investeringsmaatschappij Axivate en de gebroeders Steenbergen. Beide partijen gaven elkaar de schuld van de problemen bij de webwinkel. Eind september gaf de Ondernemingskamer de opdracht tot een onderzoek naar de gang van zaken bij Readen Retail, de houdstermaatschappij van de webwinkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.