Cryptovaluta

Dé vraag op bitcoin-beurs: Hoe word ik snel rijk?

Door Servaas van der Laan - 31 januari 2018

De Dag van de Crypto trok zo’n duizend geïnteresseerden naar het Amsterdamse congrescentrum RAI. Ze leerden er over blockchain, ICO’s en wetgeving, maar bleken hoofdzakelijk geïnteresseerd in één ding: hoe word ik zo snel mogelijk rijk?

‘De één gaat een weekendje naar Parijs, de ander doet wat met crypto. En dat mag, maar u kunt bij geen enkele instantie terecht als u uw geld kwijtraakt.’ In een zaal vol cryptofans leek Petra Hielkema, bestuurder bij De Nederlandsche Bank, op een moeder die op het slaapfeestje van haar zoon tijdens het keten het licht uit komt doen.

Cover Elsevier Weekblad 04

Hoe groot zijn de risico’s voor gewone beleggers? En nog 21 vragen over de bitcoin.

Strenge vrouwen, het mag wat positiever

Tijdens de openingsceremonie van de Dag van de Crypto, een tweedaags evenement in de Amsterdamse RAI, vormde Hielkema samen met Mirèl ter Braak van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), een opvallend duo. Niet alleen omdat de twee vrouwen in een zaal vol mannen in de minderheid waren. Ze spraken beiden ook nog eens kritisch over de hype die is ontstaan rond de cryptovaluta’s. Een boodschap die bij de fans in de zaal tot ergernis leidde.

Trendwatcher Vincent Everts, zelf hartstochtelijk promotor van de cryptowereld en de man die erin was geslaagd om zo’n duizend zielsverwanten naar het congrescentrum RAI te lokken, vond de dames maar streng. ‘Jullie hoeven maar naar de banken te kijken en ze sidderen van angst.’ Everts, die met rood pak en bijkleurende bril de rol van excentrieke crypto-messias speelde, zei wat de meeste mannen in de zaal dachten: ‘Het mag best wat positiever. De crypto’s hebben de toekomst.’

Van idealisme naar hebzucht

Dat blockchain, de technologie achter de gehypete bitcoin veel mogelijkheden biedt, daar is iedereen, ook de toezichthouder, het wel over eens. Jan Kees de Jager, oud-minister van Financiën en huidig CFO bij KPN, zei op het podium dat zijn bedrijf een faciliterende rol wil spelen in de crypto-economie. Ook was hij hoopvol over de Chinese cryptomunt NEO. En Jan Paternotte, Tweede Kamerlid voor D66, zei zelfs dat Nederland een voortrekkersrol moet spelen en een ‘blockchaindelta’ zou kunnen worden, een soort Silicon Valley voor de cryptowereld.

Maar het is de door succesverhalen gedreven hype rond de bitcoins en altcoins (andere varianten) die zorgen baart. Het was wederom een vrouw die dit scherp opmerkte. ‘De hebzucht rond de cryptomunten wint het steeds meer van het idealisme,’ zei ondernemer Conny Dorrestijn.

Denkt u erover bitcoins te kopen? Lees eerst dit:

Wat is een bitcoin eigenlijk waard?

Bitcoinmiljonair kocht aantal jaar terug voor 25 euro in

Hoewel een deel van het publiek oprecht in de blockchaintechnologie en de decentrale ideologie erachter geïnteresseerd leek, ontstond de meeste vervoering in de zaal toen de strenge dames en wijze heren plaatsmaakten voor een jonge bitcoinmiljonair. Michael Eerhart kocht een aantal jaar terug voor 25 euro aan NEM, een van de cryptovaluta’s die flink in waarde stegen. Zijn inleg is nu zo’n 2,2 miljoen euro waard. ‘Iets minder hoor, want ik heb tussendoor al wat verkocht,’ zei hij bescheiden.

De opmerking kwam te laat. De eurotekens waren al lang niet meer uit de ogen van het publiek te krijgen. Velen van hen, mannen van middelbare leeftijd met op het oog modale inkomens, zetten onlangs hun eerste stapjes in de cryptowereld. Toen later op de dag een van de sprekers vroeg wie afgelopen december op het toppunt ‘een flink bedrag’ in bitcoins had geïnvesteerd, stak een flink deel de vinger op. Zij verloren in een paar maanden de helft van hun inleg en zijn op zoek naar nieuwe informatie, trucs, tips en aanwijzingen die hoop bieden in de cryptogoudkoorts.

‘Het enige wat je denkt, is: HODL!’

Die informatiebehoefte werd flink gevoed in de RAI. De jonge cryptomiljonair wees zijn groep op de chatdienst Telegram waar geïnteresseerden gratis beleggingstips krijgen. In de wandelgangen werden de adviezen rondgefluisterd. ‘Als je elke dag naar dat YouTube-kanaal gaat, ga je zeker rendement pakken.’  Crypto-handelaar Jöel Happé liet op het podium zien hoe je dankzij technische analyses bitcoins kunt kopen, precies op het moment dat ze op hun laagste punt zijn.

‘O, dat is zo eng,’ riep crypto-messias Everts. ‘Je ziet die koers dalen en dalen en het enige wat je denkt, is: HODL!’ verwijzend naar een term uit de bitcoinwereld waarmee het vasthouden van bitcoins tijdens een stevige koersdaling wordt bedoeld. Peter Siks, beleggerstrainer bij BinckBank, gaf enkele strenge adviezen over het spreiden van beleggingen, het doen van je huiswerk en het op tijd nemen van je winst. Maar ook hij voedde de harten van de cryptofans met hoop: ‘Een vertienvoudiging van de marketcap van cryptovaluta’s over vijf jaar is heel normaal.’ Mooi zo, dachten velen, als zelfs een bankier het zegt, dan zitten we op het juiste spoor.

‘Waarom zijn jullie banken zo negatief? Het is toch bizar dat de banken hier zo’n afstand van nemen?’ Opnieuw verwoordde Everts de gedachten van het publiek. De Binck-bankier had er wel een verklaring voor. ‘Het is vooral de oude garde die conservatief is. Misschien dat we ze op andere gedachten kunnen brengen met een foto van een enthousiaste zaal?’ vroeg hij zich hardop af. ‘Wie zou hier zijn bitcoinwallet willen stallen bij de bank?’ vroeg Everts vervolgens. De hele zaal stak zijn hand omhoog, waarop de dagvoorzitter het plaatje met zijn smartphone vastlegde. Dat zal die saaie bankiers leren.

Roep om regels die oplichters buitenspel zetten

Een vraag die tijdens de congresdagen in de RAI vaak terugkwam, was: hoe zorg je er nou voor dat je niet wordt bestolen? Op de gewone beurs is er toezicht en zijn er regels die oplichters buitenspel zetten. Maar op de prairie van het crypto-Wilde Westen gelden geen regels. Het decentrale karakter van de technologie maakt die regels in principe ook overbodig. Je kunt het systeem zelf immers vertrouwen.

Toch groeit ook in de cryptosector de roep om regulering. Crypto-investeerder Marc van der Chijs wees tijdens een videoverbinding op landen als Estland en Zwitserland die duidelijke wetten hebben waardoor ondernemers weten waar ze aan toe zijn en de cryptosector harder kan groeien. ‘De ICO’s (Initional Coin Offerings) zijn de toekomstige manier van geld ophalen. Beurzen zullen verdwijnen. Je kunt als land maar beter zorgen dat je vooraan staat. Dat kan Nederland ook zijn,’ zei hij.

D66-Kamerlid Paternotte zei dat zijn partij een debat  over het onderwerp heeft aangevraagd. ‘Daar zullen we met een aantal voorstellen komen.’ Maar hij vindt ook dat de politiek terughoudend moet zijn. ‘Je moet niet elke innovatie helemaal kapot reguleren.’ Volgens Ter Braak van de AFM vinden toezichthouders het lastig om cryptomunten in hokjes te plaatsen, maar ze verwacht wel dat er later dit jaar duidelijkheid zal komen.

‘We gaan naar de maan’

Totdat het zover is, verzinnen de deelnemers aan de cryptogekte hun eigen regels. Mark Koster, die een boek schreef over hoe je bitcoinmiljonair kunt worden, vertelde tegenover een afgeladen zaal dat je alleen mensen moet vertrouwen die zélf in een cryptoproduct investeren. ‘Als je een Nina Brink ziet, dan moet je wegwezen,’ zei hij. ‘Kijk bijvoorbeeld naar Jan Kees de Jager, de CFO van KPN. Hij gaat cryptohandel faciliteren, maar doet er zelf niet aan mee. Don’t trust the guy!’

Ook banken zijn volgens Koster niet te vertrouwen. ‘Banken zullen blijven bestaan, maar ze zullen eindelijk naar ons luisteren in plaats van wij naar hen.  Eindelijk zullen wij de baas zijn. Power to the people, maar dan met geld!’

Zelf investeert Koster volop in crypto’s en hij verwacht van zijn publiek hetzelfde. Op de vraag of het niet tijd wordt uit bitcoins te stappen, antwoordde hij: ‘We gaan met z’n allen naar de maan, en jij wilt halverwege uitstappen?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.