Vrijhandel Premium Corner

Middenklasse is moe van mondialisering

Door Jean Dohmen - 26 maart 2018

Trumps protectionisme komt niet uit de lucht vallen. Extra welvaart die internationale vrijhandel oplevert, is ongelijk verdeeld, zegt het IMF.

Mondialisering ligt onder vuur. Niet alleen bij radicaal-linkse actievoerders, ook bij arbeiders en de middenklasse in westerse democratieën. Zij maken zich door de toegenomen internationale concurrentie zorgen over hun baan en plaatsen vraagtekens bij de veronderstelde extra welvaart die mondialisering (ook wel: globalisering) hun oplevert.

Als de fabriek waar je werkt door goedkope Chinese import op de fles gaat, dan is mondialisering – alle mooie economische theorieën ten spijt – een gesel.

Dat onbehagen manifesteert zich steeds nadrukkelijker in de politiek. Donald Trump – met zijn America First-campagne, zijn afkeer van handelsverdragen en zijn tolmuren om de eigen industrie te beschermen – was zonder dat sentiment vermoedelijk nooit president geworden.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.