Hoogconjunctuur Premium Corner

Economie staat in de hoogste stand: wat nu?

Door Michiel Dijkstra - 30 april 2018

Mooie groeicijfers, stampvolle terrassen, maar ook: vacatures die niet meer kunnen worden ingevuld. De Nederlandse economie draait op volle toeren. Maar het einde van de onstuimige groei is in zicht.

 Als het goed gaat, letten mensen liever niet op slecht nieuws. De economie groeit weer hard: laten we het vooral vieren, lijkt de stemming. Consumenten geven onbezorgd geld uit. Bij de eerste zonnestralen zaten de terrassen stampvol. De huizenmarkt floreert – woningen werden het afgelopen jaar 9 procent duurder. Maar hierbij dan toch een sombere constatering: zo kan het niet eeuwig doorgaan. En dat is niet eens per se slecht.

De economie groeide de afgelopen jaren erg fors. Het nationale inkomen groeide 2,3 procent in 2015, 2,2 procent in 2016 en 3,2 procent in 2017. Nederland heeft de wind mee. De wereldhandel neemt toe, de export ook. Dus werden de lonen verhoogd, zodat consumenten weer geld durfden uit te geven. Waardoor bedrijven weer mensen wilden aannemen. Zodat de consumentenuitgaven nog verder stegen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.