Lenen Premium Corner

Mkb’ers willen van bank af en lossen leningen af

Door Joris Heijn - 17 april 2018

De relatie tussen mkb-ondernemers en banken staat onder druk. Ook nu economie aantrekt, lenen minder mkb’ers geld van banken. De ondernemers wachten daarnaast ook nog op 1 miljard euro compensatie voor rentederivaten.

Er is iets geks aan de hand. De economie draait goed en mensen hebben al weer een paar jaar vertrouwen in de economie. Normaal gesproken het moment voor middelgrote en kleine ondernemers (mkb’ers) om plannen te maken en te investeren. Banken zijn bij uitstek de partijen die dat financieren. Maar het aantal mkb’ers dat geld leent bij de bank, is de afgelopen zonnige jaren juist drastisch afgenomen.

Flinke daling

Het aantal mkb’ers met een banklening is in vier jaar met 20 procent gedaald tot 653.000, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In een paar jaar losten zij zo’n 20 miljard aan leningen af. Alleen begin vorig jaar stegen de leningen licht, tot 126 miljard euro.

Het tekent de bekoelde liefde tussen banken en het mkb. Natuurlijk, de relatie tussen een leninggever en een leningnemer is altijd een lastige. Gaat het goed, dan profiteren beiden: de een krijgt een zak geld, de ander ziet rente binnenstromen.

Relatie verzuurt

Maar gaat het slecht, zoals in de afgelopen crisis, dan raakt de relatie snel verzuurd. Als de rente niet meer wordt betaald, wil de bank zijn geld graag terugzien – aangespoord door toezichthouders die willen dat banken ‘gezonder’ worden.

De ondernemer voelt zich onder druk gezet. De afdelingen ‘bijzonder beheer’ van de banken, die probleemkredieten onder hun hoede hebben, kregen een slechte reputatie. De afdelingen vroegen in sommige gevallen extra rente aan ondernemers, omdat de bank meer risico liep met het krediet. Of een vergoeding voor de extra kosten die met bijzonder beheer gemoeid waren. Geen populaire boodschap voor ondernemers die toch al in de problemen zaten.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.