Productiviteit Premium Corner

Zo kom je in 4 stappen van smartphoneverslaving af

Door Servaas van der Laan - 30 mei 2018

Heb je ook weleens het gevoel dat je meer uit je dag kunt halen? Dat je niet aan je werk toekomt omdat mailtjes, apps en timelines op je mobiele telefoon je continu afleiden? Smartphoneverslaving is een hardnekkig probleem. De oplossing zit in jezelf én in je smartphone.

Als gedragswetenschapper Nir Eyal (38) zijn digitale agenda op zijn smartphone toont, lijkt het alsof hij het net zo druk als een minister heeft. Wie goed kijkt, ziet ook een strak programma: 7.00 uur ontbijt, 8.00 uur dochter naar school brengen, 9.00 uur schrijven aan boek. Eyal plant zijn dag tot op de minuut. Dit is in zijn ogen hét medicijn tegen afleiding. ‘Als jij je dag niet plant, doet iemand anders het voor je. Facebook bijvoorbeeld.’

Eyal legde in zijn bestseller Hooked de ‘trucjes’ van techbedrijven bloot die ons verslaafd maken, nu werkt hij aan een boek om mensen te helpen van die verslaving af te komen. ‘We moeten inzien dat deze techbedrijven niet meer zullen verdwijnen. We zullen dus moeten leren om met nieuwe technologieën om te gaan in plaats van tegen ze in opstand te komen.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.