Cryptovaluta Premium Corner

Het heilige geloof van Marc van der Chijs in bitcoin

Door Servaas van der Laan - 03 juli 2018

Ondernemer Marc van der Chijs (45) ziet kansen waar anderen ze niet zien. Hij verdiende miljoenen in China. Nu stort hij zich volledig op de wereld van bitcoin en blockchain.

Toen Marc van der Chijs vijf jaar geleden zijn videoplatform Tudou voor vele miljoenen aan de Chinese techgigant Alibaba verkocht, dacht hij aan vervroegd pensioen. Hij kocht een zeil- en een motorjacht, twee huizen en mooie auto’s. ‘Ik heb het zes weken geprobeerd, maar vond het verschrikkelijk.’

Wie is Marc van der Chijs?

Geboren in Arnhem, studeerde economie in Maastricht. Werkte voor Daimler in Duitsland, Indonesië en China. Richtte in 2003 videoplatform Tudou op, verkocht dit in 2013 aan Alibaba. Zette diverse cryptobedrijven op, waaronder First Block Capital en Hut 8. Van der Chijs woont in Vancouver met vrouw en kinderen.

Van vroegpensioen naar burnout

Vijf jaar later zat de multimiljonair met een burn-out bij de dokter. ‘Ik heb het afgelopen jaar vijf bedrijven opgezet. Ik sliep drie uur per nacht, at alleen op luchthavens en in restaurants. De dokter zei: “Je moet nu rustig aan doen, anders gaat het fout.”’

Rustig aan doen zit niet in zijn DNA. Dat was al zo toen hij 15 jaar geleden zijn luxe expat-leventje bij Daimler in China vaarwel zegde en tegen de stroom in een videoplatform begon.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.