Luchtvaart Premium Corner

Gaat ‘Madame Métro’ straks Air France KLM leiden?

Door Jean Dohmen - 09 juli 2018

Ze is klein van stuk, haar stem is donker, en ze is zeer ambitieus. Catherine Guillouard (53), nu nog de baas van de Parijse metro, wordt door Franse media genoemd als opvolger van de opgestapte topman van Air France-KLM , Jean-Marc Janaillac.

Het is de tweede poging van de Franse staat, die als grootste aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij achter de schermen aan de touwtjes trekt bij de zoektocht naar een opvolger, om een nieuwe CEO te vinden.

Nice Matin
Catherine Guillouard in Nice Matin

In de komende weken moet duidelijk worden of Guillouard serieus kans maakt.

Geen ervaring in luchtvaart

De eerste kandidaat, Philippe Capron (60), werd door vakbonden, buitenlandse aandeelhouders en junior partner KLM gewogen en te licht bevonden. Het lijkt erop dat de Fransen hebben geleerd van deze mislukking.

Capron was weliswaar financieel topman van het grote, internationaal opererende transport- en afvalbedrijf Véolia, had ook ervaring in wat tegenwoordig ‘verandermanagement’ wordt genoemd, maar was nog nooit CEO geweest, en had bovendien geen ervaring in de luchtvaart.

Tien jaar bij Air France

Guillouard, afkomstig uit het zonnige Cannes waar haar ouders in het toerisme werkten, is sinds augustus 2017 CEO van de RATP, de Parijse metro. Ze volgde daar Élisabeth Borne op, die de Franse minister van Transport is geworden.

Eerder in haar loopbaan, tussen 1997 en 2007, zat ze tien jaar bij Air France. Ze kent het bedrijf in tegenstelling tot Capron goed, en werkte er onder meer als hoofd van de afdeling Financiële Zaken.

Beiden ‘énarques’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner